Foto: Ludovic Marin / Reuters / Scanpix.

I et intervju med radiokanalen Europe 1 som Emmanuel Macron har gitt i forbindelse med 100-årsjubileet for slutten på 1. verdenskrig, sier Frankrikes president at «Europa trenger en ordentlig hær».

Intervjuet er omtalt i en AFP-melding som er offentliggjort i The Local.

Macrons ambisjoner på Europas vegne har også en viss brodd mot USA:

Macron, who has pushed for a joint EU military force since his arrival in power last year, said Europe needed to reduce its dependence on American might, not least after US President Donald Trump announced he was pulling out of a Cold War-era nuclear treaty.

«We have to protect ourselves with respect to China, Russia and even the United States of America,» Macron told Europe 1 radio.

Vi beskytter ikke europeerne med mindre vi bestemmer oss for å skaffe en ekte europeisk hær, mener Macron, som er kritisk til at USAs president Donald Trump har trukket landet fra en tidligere nedrustningsavtale.

«We need a Europe which defends itself better alone, without just depending on the United States, in a more sovereign manner.»

«The peace and prosperity which Europe has enjoyed for 70 years are a golden moment in our history,» he said, warning that this was the exception rather than the rule.

De fleste europeiske land er i dag medlemmer av forsvarsalliansen NATO, der USA har mesteparten av den militære slagkraften. De fleste vesteuropeiske land ble med allerede i løpet av den kalde krigen. USA, Canada, Storbritannia, Frankrike, Italia, Danmark, Norge, Portugal og Benelux-landene var med på grunnleggelsen av NATO for 69 år siden.

Frankrike trakk seg fra mye av NATO-samarbeidet under president Charles de Gaulles suverenistiske linje på 1960-tallet, men vendte tilbake til fullt samarbeid under Sarkozy i 2009. Med den sittende franske presidenten kan det altså se ut som om Frankrike tar til orde for en mer suverenistisk linje på hele verdensdelens vegne. Spørsmålet er om han gjør regning uten vert.

71 prosent av de spurte i en fransk meningsmåling svarte nylig at de ikke har tillit til president Macron.

 

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂