Nytt

Macron og Merkel undertegnet tirsdag Aaachen-avtalen som skal revitalisere og fordype samarbeidet mellom Tyskland og Frankrike.

Aksen Berlin-Paris har vært motoren i EU. Den trenger påfyll.

Macron møter kritikk på hjemmebane. Kritikerne oppfatter det som han rømmer fra problemene på hjemmebane og kaster seg hodestups ut i nye utenrikspolitiske eventyr. Macron er flink til storstilte planer. Men har de bærekreaft. Er de ikke mer varmluft?

– De som glemmer verdien av den fransk-tyske forsoningen, er medskyldige i fortidas forbrytelser. De som karikerer og sprer løgn, skader de samme menneskene som de utgir seg for å forsvare, ved å forsøke å få historien til å gjenta seg, sa presidenten da han holdt tale i Aachen.

– Jeg vil heller se vårt Europa i øynene, fortsatte Macron.

Den nye vennskaps- og samarbeidsavtalen markerer 55-årsdagen for Élyséeavtalen, som ble undertegnet av Tysklands statsminister Konrad Adenauer og Frankrikes president Charles de Gaulle i 1963.

Nå vil Merkel og Macron olje den fransk-tyske «motoren» i europeisk samarbeid og ta nye skritt for å styrke integreringen (NTB)

Merkel er på vei ut og Macron sliter. Er de de rette til å fordype EU? Er det troverdig at Paris og Berlin vil fære samme utenrikspolitikk? Eller gå sammen om en felles EU-hær? Tyskland har ikke en gang et eget forsvar som fortjener navnet.

Aaachen-avtalen skal tolkes som et svakhetstegn.

Det betyr blant annet nye bidrag til utviklingen av en felles europeisk hær, varslet Merkel i sin tale under signeringsseremonien. Ifølge henne betyr dette at Tyskland og Frankrike må utvikle en felles forsvarskultur, en felles forsvarsindustri og en felles politikk for våpeneksport.

– Men dette vil kun være mulig hvis vi samordner utenrikspolitikken vår bedre, påpekte hun.

Donald Tusk innrømmet indirekte at EU trenger fornyelse.

Europa trenger et klart signal fra Berlin og Paris, sa EUs president Donald Tusk, som deltok på seremonien.

– I dag er det for mange erklærte EU-motstandere, både innenfor og utenfor Europa, til at vi kan tillate oss å miste motet, advarte han.

Tyskland og Frankrike har også brifet sine allierte om planene, og NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg sier han ønsker avtalen velkommen.

– Fransk-tysk samarbeid har vært avgjørende for sikkerheten og stabiliteten i Europa i flere tiår, uttaler Stoltenberg.

Han kaller avtalen en viktig påminnelse om hvor langt Europa har kommet siden annen verdenskrig. (NTB)

Marine Le Pen og Alexander Gauland så planene som et forsøk på smi nye lenker som skal stanse dreiningen til høyre.

Marine Le Pen, leder i det høyrepopulistiske partiet Nasjonal samling (RN), mener på sin side at avtalen er en «handling som grenser til landssvik» fra Macrons side.

Også Alexander Gauland, en av lederne i tyske AfD, er kritisk. Han beskylder Merkel og Macron for å ville skape et «super-EU».

– Vi populister insisterer på å sette eget land først, sier Gauland, ifølge nyhetsbyrået AFP.

– Vi vil ikke at Macron skal få renovere sitt eget land med tyske penger.