Tysklands og Frankrikes regjeringer er blitt enige om å undertegne en vennskapspakt mellom sine respektive land, som blant annet omfatter felles utenriks- og sikkerhetspolitikk, en økonomisk politikk med felles regler og en innbyrdes koordinering i Europa-politikken.

Dette går frem av en kunngjøring fra den tyske regjeringen onsdag ettermiddag, som også er omtalt i Die Welt og The Times. De to landene tar sikte på å bli én enkelt supermakt, konstaterer den engelske avisen, som skriver at begge land vil arbeide for at også Tyskland får fast plass i FNs sikkerhetsråd.

Foto: Reinhard Krause / Reuters / Scanpix.

Tysklands statsminister Angela Merkel og Frankrikes president Emmanuel Macron skal undertegne vennskapspakten, som nylig er godkjent av den tyske regjeringen, i Aachen, Nordrhein-Westfalen, den 22. januar.

Avtalen bygger på og er en utvidelse av Élysée-avtalen fra 1963, og er ifølge den tyske regjeringen en forpliktelse til et «sterkt, bærekraftig og suverent Europa».

Det er også blitt enighet om et sterkere militært samarbeid. Dette omfatter utvikling av felles strategiske tilnærminger, som utformingen av Den europeiske forsvarsunionen, et tett partnerskap med Afrika, freds- og politi-innsatser, samt en enda nærmere tilpasning til De forente nasjoner (FN) og andre multilaterale organisasjoner.

Initiativet, som lanseres av en upopulær statsleder og en annen som ikke tar gjenvalg, er stikk i strid med den utenrikspolitiske doktrinen til Donald Trump, som ble utlagt av USAs utenriksminister Mike Pompeo i Brussel den 4. desember 2018, og må anses som et forsøk på å demme opp for den nasjonalpopulistiske bølgen i Europa.

 

Start 2019 med å støtte Document

Et fast månedlig beløp gjør at vi kan planlegge utvidelser og vekst. Og hvis du foretrekker impulsive enkeltbeløp, så overraskes vi gjerne : )

[simpay id=»280380″]

Eller overfør til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt vipps-nummer er 13629

For å støtte oss via Paypal gå til vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.