Sakset/Fra hofta

Merkel, visepresident i Forbundsdagen, De Grønnes Claudia Roth, Macron, Tysklands president Frank-Walter Steinmeier, delstatsminister i Schleswig-Holstein Daniel Guenther, president for forfatningsdomsotlen Andreas Vosskuhle, ved kransenedleggelsen i Neue Wache-minnesmerket i Berlin søndag 18 november. Foto: Axel Schmidt/Reuters/Scanpix

Det virker som om historiske runde tall er blitt en anledning politikerne bruker politisk. Forrige helg laget Emmanuel Macron et stort show av hundreårsdagen for første verdenskrigs avslutnig.

Denne helgen var det Volkstrauertag i Tyskland, som Macron benyttet til å holde en tale i Forbundsdagen og nedlegge kranser sammen med Merkel.

Macron maner Europa til samling og innsats for å forhindre globalt kaos. Det er en dårlig skjult referanse til Donald Trump.

 

Under en tale i den tyske nasjonalforsamlingen ber Frankrikes president Emmanuel Macron Europa vokse seg sterkere for å hindre globalt kaos.

Macrons følelsesladde tale ble holdt på «Volkstrauertag» – en årlig minnedag for ofre for krig, undertrykkelse og voldelige konflikter.

– Europa har en forpliktelse til å ikke å la verden bli et kaos, men heller lede den på veien inn til fred, sa Macron.

– Det er grunnen til at vi må bli sterkere og vinne mer suverenitet, la han til.

Den franske presidenten etterlyste en sterkere europeisk enhet, og mer europeisk selvtillit, slik at kontinentet er rustet til å møte fremtidige utfordringer. Macron mener at Europa må påta seg større ansvar for egen sikkerhet og forsvar, og slutte å akseptere en underordnet rolle i verdenspolitikken.

– Europa må ikke bli til et leketøy for stormaktene, sa den franske presidenten.

Samtidig roste presidenten Europas arbeid mot klimaendringer, som han hevder har vært drivkraften for grønn energi. Han mener også at den globale samhandlingen innen handel, sikkerhet, migrasjon og miljøpolitikk er Europas fortjeneste.

– De store utfordringene kan bare løses gjennom internasjonalt samarbeid, understrekte Macron. (NTB)

Samtidig er Macron mer upopulær på hjemmebane enn noensinne: Syv av ti synes han gjør en dårlig jobb:

En nasjonal måling utført av IFOP viser at populariteten til Macron falt fire prosentpoeng fra oktober til november, ned til 25 prosent.

Bare fire prosent av de spurte var «veldig fornøyd» med Macron som president, mens 21 prosent var «stort sett fornøyd». 34 prosent var «stort sett misfornøyd», mens 39 prosent var «veldig misfornøyd». De som var misfornøyde utgjorde 73 prosent, altså i overkant av 7 av 10 av de om lag 2.000 spurte. (NTB)

Det er temmelig opp i dagen at Macron og Merkel begge bruker krig og elendighet til å piske egne velgere: Hvis de ikke følger deres anvisninger risikerer vi en gjentakelse.

Det kommer aldri ett ord av selvbebreidelse eller selvkritikk, til tross for at meningsmålingene viser desillusjonering og skuffelse. Spørsmålet er derfor om ikke denne bruken av historien er et misbruk som svekker minnekraften og devaluerer historien.

 

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!