Frankrikes president Emmanuel Macron uttrykker sin takknemlighet til Angela Merkel for hennes tjeneste som tysk statsminister.

– Takk skal du ha, kjære Angela, skriver Macron i en tekst som ble lagt ut sammen med en video onsdag. I videoen kan man se de to verdenslederne le, holde rundt hverandre og jobbe sammen på internasjonale toppmøter. (NTB)

Merkel og Macron har utgjort et europeisk radarpar i en tid preget av usikkerhet takket være forholdet til USA, Storbritannias Brexit og koronapandemien.

Merkel og Macron dannet et tett partnerskap.

I sin takketekst skriver den franske presidenten at Merkel aldri har glemt historiens lærdom, at hun har gjort mye både for og med Frankrike og for å løfte Europa fram.

Ikke alle er like fornøyde med Wir Schaffen das-politikken som åpnet Europas sluser for millioner av migranter. Her i Norge sliter vi med skyhøye strømpriser, som delvis skyldes Merkels mislykkede Energiewende, som fører til at Tyskland ikke lenger kan forsyne seg selv med energi. Hovedansvaret ligger selvsagt på norske politikere.

I en tale til Merkel under hennes siste besøk til Frankrike som statsminister, sa Macron at hun både har lært ham opp og akseptert ham som en ung, stormfull president.

Macron var kanskje ung, sammenlignet med andre presidenter, eller i forhold til sin egen kone. Men hvor «stormfull» har han egentlig vært?

Europeisk storpolitikk har blitt et rent sirkus. Du betaler prisen.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.