Tavle

Fra 100-årsmarkeringen av slutten på første verdenskrig i Paris den 11. november 2018. Foto: Benoit Tessier / Reuters / Scanpix.

Det er ikke helt enkelt å være Angela Merkel eller Emmanuel Macron om dagen. Nesten to tredjedeler av tyskerne synes Merkel burde gå av, og mindre enn en tredjedel av franskmennene synes Macron gjør en god jobb. De er kort fortalt sluknende politiske stjerner.

Det er da kanskje heller ikke så rart at en hyllest av de to kommer fra den lettvekteren innenfor politisk tenkning som er statsminister i Norge.

I forbindelse med markeringen av at det er gått hundre år siden slutten på første verdenskrig, skriver NTB:

Statsminister Erna Solberg mener Tysklands statsminister Angela Merkel og Frankrikes president Emmanuel Macron holdt sterke taler på fredstoppmøtet i Paris.

Spesielt Merkels tale ved åpningen av Paris Peace Forum søndag ettermiddag imponerte, forteller Solberg.

Merkel og Macron brukte begge sine taler på minnemarkeringene til å komme med kraftfulle advarsler mot farene ved nasjonalistisk selvgodhet og isolasjonisme.

Man skulle kanskje tro at lederen for et land som har vært i unntakstilstand siden terrorangrepene i Paris i 2015, vanskelig kan belære andre om det å avverge farer. Lederen for et land som har satt verdensrekord i import av antisemittisme, voldskriminalitet og trygdebruk, fremstår vel heller ikke som noen autoritet i saken.

Det ironiske er at farene som truer Frankrike og Tyskland, for det meste er importert på grunn av en ideologi som vil være det stikk motsatte av isolasjonisme. Og for Frankrikes vedkommende forsøker man å bøte på skaden ved å isolere seg mer, for eksempel ved å holde grensen mot Spania og Italia tettest mulig.

Og hvilken selvgodhet er egentlig størst: den nasjonalistiske eller den internasjonalistiske?

Den internasjonalistiske selvgodheten unnlater i alle fall ikke å benytte en minnemarkering til å markere noe annet, nemlig sin egen fortreffelighet samt hvor skrekkelig den er som tenker annerledes. Globalister flest er som fariseeren i tempelet som takket Gud for at han ikke var som tolleren, men Macron og Merkel har utviklet hykleriet til perfeksjon. Og Norges statsminister applauderer, mens alt raser rundt forbildene hennes.

Når Erna bullshitter i globalismens forsvar, er det nesten pinlig å høre på:

– Vi må slå tilbake angrepene på den liberale, internasjonale ordenen, sier Solberg til NTB.

Hun mener angrepene kommer fra flere forskjellige kanter – gjennom krig og konflikt, gjennom brudd på menneskerettighetene og ved at stormakter foretrekker å ordne opp seg imellom én til én i stedet for å gå gjennom internasjonale fora.

Og hvordan har hun tenkt å «slå tilbake» det at stormakter forhandler seg i mellom? Skal hun «slå tilbake» kriger, konflikter og menneskerettsbrudd også?

Det er uhyre fascinerende at en så durkdreven politiker, som behersker det innenrikspolitiske spillet bedre enn kanskje noen andre, er så himmelropende intellektuelt hjelpeløs når det gjelder internasjonal politikk.

 
 

Forhåndsbestill Alexander Graus «Hypermoral» fra Document Forlag her!