Migranter i morgenbønn ved Ventimiglia på grensen til Frankrike, 4 desember 2017. Foto: Siegfried Modola/Reuters/Scanpix

FrPs Christian Tybring-Gjedde og Venstres Guri Melbye krangler om Norge skal delta i EU nye frivillige fordeling av migranter/flyktninger.

Christian Tybring-Gjedde (Frp) sier Jeløy-erklæringen er helt klar på at Norge ikke kan ta imot flere flyktninger. Det er Venstres Guri Melby uenig i.

Ifølge Tybring-Gjedde setter Jeløy-erklæringen en stopper for at Norge kan ta imot «EU-flyktninger» på toppen av de 2.120 kvoteflyktningene Norge allerede har vedtatt å ta imot i år, skriver NRK.

– Nei, vi forholder oss til Jeløy-erklæringen, og den er helt tydelig. Vi kan ikke bryte vår egen samarbeidserklæring, sier han. Men Venstres Guri Melby avviser at avtalen setter en sperre på antall flyktninger.

– Jeløya-avtalen sier ingen tall på hvor mange flyktninger Norge skal ta imot, det er ikke bestemt noe sted. Jeg mener det må avhenge av situasjonen i Norge, men også situasjonen i verden og hvor mange mennesker som er på flukt.(NTB)

Erna Solberg har lagt seg politisk tett opp til Angela Merkel:

Statsminister Erna Solberg (H) har pekt på at Norge, gjennom Jeløya, har forpliktet seg til prinsippet om europeisk samarbeid.(NTB)

Men en slik linje er bare holdbar så lenge man underslår hvor dyp konflikten i EU er. Det er Merkel som er ved å trekke det korteste strået, ikke Sebastian Kurz og Salvini.

Mediene bidrar til å støtte opp under Solberg/Merkel så deres politikk virker tilforlatelig.

En ny EU-avtale tar til orde for felles fordeling av både flyktninger og migranter EU-landene imellom. (NTB)

Dette er positivt feil. EU ble enige om at fordeling skulle være frivillig. Dermed er det en blokk av land som ikke er aktuelle.

Det skal bygges mottakssentra i det sørlige Europa, ingen vet hvor, der man skal screene de ankomne. Men så langt er det ingen mekanisme som sikrer at de som avvises sendes tilbake. Det vet politikerne. Derfor ønsker ingen å ha slike mottak på sin jord. De vokser og vokser med mennesker man ikke får sendt ut.

I den andre enden skal landene nå følge Dublin-avtalen III og sende tilbake de som ble registrert i et annet land. En slik håndheving vil være til Tysklands gunst. Men det får Østerrike til å vokte grensen mot Italia, så ingen urettmessig kommer inn.

Italia har så langt hatt for vane å vifte migrantene videre uten spørsmål. Det kan det nå bli slutt på. Frankrike har lenge kontrollert grensen ved Ventimiglia. Det vil bli vanskeligere å komme seg videre fra Italia.

En slik håndheving vil øke italienernes besluttsomhet om ikke å la redningsbåter anløpe italienske havner.

De samme landene som moraliserer over Italia og gråter krokodilletårer over alle som drukner, lukker sine grenser.

Ungarn og Polen sier til Macron og Merkel: Så ta dem selv hvis dere er så opptatt av migrantene.

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.