Migranter i Valletta på Malta. Merkel-linjen kan utlegges som at man forsetter å tilby mottok, mens Italia og Østerrike ønsker en pushback-linje.

NRK har snakket med åtte av FrPs elleve fylkesledere, og de er mer eller mindre samstemte om at deltakelse i EUs migrantavtale, er et være eller ikke være for FrPs deltakelse i regjeringen Solberg.

Hvis regjeringen skulle gå inn for å delta i EUs migrantfordeling, vil FrP måtte si takk for seg, er beskjeden fra fylkeslederne. Den er ikke til å ta feil av.

EU-avtalen er svevende. Den ene delen gjelder returer etter Dublin-avtalen. En annen gjelder at migranter som kommer til Europa, skal samles i mottakssentre i Sør-Europa. Der skal de screenes. Migranter skal sendes tilbake, og reelle flyktninger med beskyttelsesbehov skal få bli. De skal deretter fordeles mellom EU-landene som har sagt seg villig til å delta i en frivillig fordeling. Flere av landene i Sentral-Europa ønsker ikke dét.

Men Erna Solberg og Trine Skei Grande synes det er naturlig at Norge deltar.

Det provoserer FrP. Norge har ikke forpliktet seg til å delta, og det er er allment kjent at det er store integreringsproblemer.

FrP blir derfor provosert over forslaget.

– Denne saken er helt avgjørende for FrPs regjeringsdeltakelse. Jeg mener dette er en sak som må avvises umiddelbart, og den bør ikke engang være et tema i regjeringen, sier Mazyar Keshvari, som er fylkesleder i Oslo.

Ikke alle uttaler seg like kontant som Keshvari, men de er enige om at å bli innlemmet i EUs nye plan, er utenfor Jeløya-avtalen.

– Vi har ikke mer å gi på dette feltet, og dersom vi ikke får gjennomslag her, mener jeg vi skal gå ut av regjering, sier fylkesleder Allan Ellingsen i Nordland FrP.

– Vi kan absolutt gå ut av regjering på denne saken. Å ta imot flere flyktninger, slik Høyre og Venstre åpner for, kan vi absolutt ikke godta. Vi er da nest største parti, sier Odd Eilert Persen, som leder sammenslåtte Troms og Finnmark FrP.

Mediene bidrar til å bagatellisere at EU er dypt splittet. Selv Tyskland er splittet, og den såkalte planen er beheftet med usikkerhet. Det Solberg og Skei Grande vil, er at Norge skal gå inn på Merkels side. Hun ønsker å sette menneskerettigheter til fremmede foran opinionen og budsjetter. Den linjen er på vikende front, og FrP vil ventelig få uttelling blant velgerne hvis de setter foten ned.

 

 

Frp frykter asyl-nederlag: Fylkesledere åpner for å ta partiet ut av regjering

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂