Venstre-leder Guri Melby. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Venstre-leder Guri Melby mener Norge må bli mye tøffere mot Kina og kritiserer tidligere statsminister Erna Solbergs (H) normaliseringsavtale fra 2016.

Erna Solberg og Høyre er ofte kritisert for ettergivende og prinsippløs Kina-politikk, motivert av nokså snevre norske næringsinteresser.

Høyre tidligere regjeringspartner Venstre er blant dem som tar avstand fra en slik linje overfor Kina-regimet. I et intervju med VG fyrer nå venstre-leder Guri Melby av en hard salve mot Erna Solberg i denne forbindelse:

– Jeg er enig med Erna Solberg om veldig mye, men i dette spørsmålet mener jeg hun tar grunnleggende feil, sier Melby til VG.

NTB melder om saken.

Høyre-leder Erna Solberg forsvarte nylig avtalene som ble forhandlet fram med Kina da hun var statsminister i 2016. Den såkalte normaliseringsavtalen ble forhandlet fram etter at kinesiske myndigheter frøs den diplomatiske forbindelsen med Norge da den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo fikk Nobels fredspris i 2010.

I avtalen sa Norge blant annet at de hadde respekt for Kinas samfunnssystem og ikke ville støtte handlinger som undergraver Kinas grunnleggende interesser.

Det er denne avtalen Melby finner helt hårreisende, og vil at Norge nå skal gå bort fra.

– Vi skal si at den ikke gjelder lenger, og vi skal avslutte arbeidet med en frihandelsavtale med Kina, sier hun til avisen.

Solberg avviser at Norge har en «normaliseringsavtale» med Kina.

– Vi har en felleserklæring. Den ble inngått blant annet for å kunne ha dialog med Kina om brudd på menneskerettigheter, noe vi ikke kunne ha i de seks årene forholdet var fryst, sier hun til VG.

Erna Solberg presiserer ikke hvilke konkrete effekter Norges dialog med Kina har hatt på menneskerettighetssituasjonen i landet.

Les også: 

Erna Solberg er i praksis en kinesisk påvirknings­agent

Bestill fra Document forlag:

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.