Foto: Andreas Gebert / Reuters / Scanpix.

Den årlige internasjonale sikkerhetskonferansen i München gikk av stabelen 14.–16. februar, og til stede var blant andre Erna Solberg. Med sine opptredener under arrangementet bidro statsministeren til å undergrave både nasjonale interesser og forholdet til vår viktigste allierte, samtidig som hun tok til orde for økt globalisering og mer globalt styre.

I en kommentar til VG lørdag kritiserte Solberg USAs politikk overfor Kina, som er blitt langt mer konfronterende den senere tiden:

Solbergs reaksjon kommer etter at Mark Esper, den amerikanske forsvarsministeren, tok et knallhardt oppgjør med det kinesiske lederskapet på Sikkerhetskonferansen i München lørdag formiddag.

Statsministeren ser seg selv i en «mellomstilling» mellom Kina og USA:

– Det er ikke konstruktivt at Kina omtales som den største trusselen. Vi andre får ta en mellomstilling i forhold til tonen mellom Kina og USA. Det er tross alt en kamp om hegemoniet i verden, men vi må dra dem inn på alle områdene som vi kan, sier Solberg etter å ha hørt på amerikanernes reaksjon overfor Kina.

Erna ser ikke ut til å ha fått med seg at det ikke bare er Trump-administrasjonen som ønsker å stanse Kinas bøllete adferd på den globale scenen: Konfrontasjonslinjen har tverrpolitisk støtte i Washington.

Det er simpelthen ikke Norge som alliert verdig å innta noen mellomstilling i denne sammenhengen. Det er snarere en form for underkastelse som skyldes Norges «normaliseringsavtale» med Kina, der Norge forplikter seg til ikke å støtte noe som undergraver Kinas interesser. Så hva har man tenkt å gjøre i den kalde krigen som tar form mellom verdens to største økonomier i det 21. århundre?

Erna Solberg gjør mer enn simpelthen å administrere den Kina-politikken som «normaliseringsavtalen» krever, hun tar også aktivt stilling mot USA.

Fremtiden tilhører ikke globalister, men patrioter, sa USAs president Donald Trump under sin tale til FNs hovedforsamling i september 2019. I München sa Erna (fra ca. 1:06:43 i opptaket nedenfor) at det skjer noen tilbakeslag i globaliseringen nå, men at den snart vil få ny fart på grunn av teknologien og folkeforflytningene:

Derfor vil det behøves mer global styring, konkluderte den norske statsministeren. Om man skal tro Erna, tilhører altså fremtiden globalister, og ikke patrioter.

Særlig patriotisk var hun da heller ikke selv under konferansen.

Etter ca. 48 minutter av opptaket over, hvor temaet er forskjellene mellom USA/Canada og Europa som innvandringsland, poengterer hun at folk har bodd i de europeiske landene i tusenvis av år. Men hvis vi tror på de vestlige ideene, la hun til, bør man også tro at alle er like. Det betyr at man ikke har noen spesielle rettigheter fordi man har familierøtter på stedet, konkluderte Solberg.

Norges statsminister mener med andre ord at nordmennene ikke har noen større rett til Norge enn hvem som helst andre. Dermed lyder hun som et ekko av Sveriges tidligere statsminister Fredrik Reinfeldt, som for noen år siden uttalte at Sverige ikke tilhører svenskene, men alle mennesker som slår seg ned der.

Det er simpelthen ingen norsk statsminister i etterkrigstiden som har undergravet Norges interesser så mye som Erna Solberg gjør.

I samme forbindelse omtalte statsministeren folk som hadde reagert negativt på den famøse SAS-reklamen i sosiale medier som «right-wingers». Hun har selv adoptert verdensbildet der den tradisjonelle nasjonalstatens tilhengere er høyreekstremister. Det er bare å se frem til den dagen Solberg da resirkuleres politisk utenlands.

 

Les mer om saken:

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.