– Document har tolket meg feil, hevder statsminister Solberg: – Det er helt åpenbart feil, og like åpenbart et ønske om å tolke meg feil. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.

Statsminister Erna Solberg hevder at Document tar feil, at hun slett ikke har sagt at nordmenn ikke har noen historiske rettigheter til Norge.

Document refererte i dag hva Solberg sa under en debatt på sikkerhetskonferansen i München i helgen: Nordmenn har ikke historiske rettigheter til Norge, mener Erna Solberg.

Vi publiserte også lenke til opptaket av paneldebatten hvor uttalelsen falt (se lenger nede).

Etter ca. 48 minutter av opptaket over, hvor temaet er forskjellene mellom USA/Canada og Europa som innvandringsland, poengterer hun at folk har bodd i de europeiske landene i tusenvis av år. Men hvis vi tror på de vestlige ideene, la hun til, bør man også tro at alle er like. Det betyr at man ikke har noen spesielle rettigheter fordi man har familierøtter på stedet, konkluderte Solberg.

Documents artikkel er mandag den desidert mest delte, likte og kommenterte saken i Norge. I skrivende stund, etter syv timer, er den delt over 24.000 ganger.

Document ba mandag ettermiddag statsministeren om en kommentar til saken, men mandag kveld har vi ennå ikke fått noe svar, til tross for purringer til statsministerens kontor.

Et par timer etter vår første henvendelse til fungernde kommunikasjonssjef ved SMK, la imidlertid statsministeren ut en tekst på sin blogg erna.no. Her går hun i rette med Document, som hun mener har tolket henne feil:

Document.no hevder at jeg på sikkerhetskonferansen i München i helgen sa at nordmenn ikke har noen historiske rettigheter til Norge. Det er helt åpenbart feil, og like åpenbart et ønske om å tolke meg feil.

Skjermdump fra Erna Solbergs blogg.

Vi bringer her Solbergs tekst in extenso:

Vestlige verdier under press

Helgen har jeg tilbrakt på sikkerhetskonferansen i München. Det er et årlig arrangement med interessante, åpne diskusjoner om de sikkerhetspolitiske utfordringene vi står overfor. Årets konferanse dreide seg om at vestlige verdier er under press, både fra stormakter utenfra og internt i vestlige samfunn. Det er et interessant perspektiv, men jeg synes nok det blir litt negativt.

Noen hevder at også andre systemer enn vår vestlige kapitalisme nå lykkes i å skape jobber og vekst. Og i enkelte land og regioner ser vi tilbakeslag for eksempel knyttet til kvinners rettigheter. Men fortsatt ser vi i mange land et sterkt ønske om mer demokrati og sterkere beskyttelse av menneskerettighetene, mye av det vi tenker på som vestlige verdier. Et eksempel er Armenia, som jeg nettopp hadde et kort møte med i München, og hvor folkelig engasjement i 2018 førte til en ny og mer demokratisk grunnlov.

Så jeg er ikke så pessimistisk på Vestens vegne, men jeg mener det er viktig at vestlige land fortsetter å leve etter våre idealer.

Document.no hevder at jeg på sikkerhetskonferansen i München i helgen sa at nordmenn ikke har noen historiske rettigheter til Norge. Det er helt åpenbart feil, og like åpenbart et ønske om å tolke meg feil. Selvfølgelig har nordmenn suverene rettigheter i sitt eget land. Mitt poeng er at nordmenn, det er alle som innehar et norsk statsborgerskap, og som gjennom det har sluttet seg til det norske samfunnet. Det er nettopp våre vestlige idealer som tilsier at jeg ikke har andre rettigheter bare fordi jeg kan spore familien tolv generasjoner tilbake i Norge. Det står jeg fast ved.

Jeg registrerer at document.no spekulerer i om jeg ønsker meg en lukrativ jobb utenlands, og at lignende påstander stadig dukker opp i sosiale medier. Til de som hevder det kan jeg bare si at jeg er norsk politiker, og har jobbet hele mitt liv for det jeg mener er best for Norge, ut fra mitt politiske ståsted. Jeg har tenkt å fortsette med å jobbe til det beste for Norge, i Norge.

 

Document svarer statsministeren: Hva var urimelig med tolkningen, Erna Solberg?

 

Se og hør Ernas uttalelser fra tidskode 48:00
 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.