Statsminister Erna Solberg. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Erna Solberg og Høyres velgerras fortsetter, i enda en måling noterer Høyre sitt dårligste resultat på ti år. Og opp på siden stormer Senterpartiet.

Regjeringen samlet ligger på et nytt bunnivå i VGs partibarometer for mars. Ifølge Respons Analyse har regjeringen nå bare en fjerdedel av norske velgere i ryggen.

Høyre går tilbake hele to prosentpoeng fra det elendige resultatet i februar, og Senterpartiet er nå nesten like stort som Høyre.

Regjeringen Solberg ligger ifølge målingen an til å få 37 stortingsrepresentanter, færre enn begge Kjell Magne Bondeviks mindretallsregjeringer hadde bak seg på 2000-tallet.

Høyre får 17,9 prosents oppslutning, noe som ville gitt 32 representanter, ned fra 45 i 2017-valget. Senterpartiet ville fått 30 stortingsrepresentanter dersom det var valg i dag.

Senterpartiet går frem 2,8 prosentpoeng fra forrige måling og får 16,7 prosent – kun 1,2 prosentpoeng bak Høyre.

Jubler

Trygve Slagsvold Vedum (Sp) jubler for en strålende måling, og svarer slik på hvorfor Sp, og ikke FrP, går frem på målingen:

– Vi har stått for en tydelig linje over tid. FrP vingler litt frem og tilbake, for eksempel i spørsmålet om en ny eksportkabel for norsk strøm som vil gi høyere strømpris. Standpunktet vårt i den saken, som i Widerøe-saken, er ikke noe vi fant på i går. Jeg tror folk ser det. I tillegg er FrP regjeringens fremste støtteparti. Det har de også sagt at de skal være, sier Vedum.

Regjeringspartnerne sliter også. Venstre (3,3) går riktignok litt frem fra forrige måling, mens KrF (3,5) går tilbake.

– Ikke fornøyd

– Vi er selvsagt ikke fornøyd med 17,9 prosent. Snittet den siste tiden har vært bedre, og Høyre har mange velgere på gjerdet. Den siste tiden har det har vært mye oppmerksomhet om andre forhold enn de politiske løsningene, sier nestleder Jan Tore Sanner i Høyre til VG.

Daglig leder Thore Gaard Olaussen i Respons Analyse peker delvis på bråket rundt fiskeriminister Geir Inge Sivertsen (H) for å forklare nedgangen den siste måneden for Høyre.

Han nevner ikke statsministerens famøse uttalelser på sikkerhetskonferansen i München, Documents avsløring av dette er Norges tredje mest delte i 2020: Nordmenn har ikke historiske rettigheter til Norge, mener Erna Solberg

Hjemløse Høyre-velgere

Olaussen forklarer nedgangen med at Høyre har stor velgerovergang til Senterpartiet og FrP, pluss at mange velgere har «satt seg på gjerdet». Av 730.000 velgere i 2017 sier over 60.000 at man vil stemme Senterpartiet nå, like mange vil stemme FrP, og over 140.000 tidligere Høyre-velgere er usikre på hva man skal stemme nå.

Fremskrittspartiet går tilbake med 0,7 prosentpoeng fra februarmålingen, til 14,6.

Arbeiderpartiet står på stedet hvil med en oppslutning på 24,9 prosent.

Forhåndsbestill Peder Jensens bok til spesialpris her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.