En smilende partileder i Senterpartiet (Sp) Trygve Slagsvold Vedum fra landsmøtet på Hamar i 2019.
Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix

Høyre gjør det svært dårlig på målinger både nasjonalt og lokalt, viser en måling i VG og en annen i Adresseavisen. Senterpartiet er vinneren.

VGs nasjonale meningsmåling, gjennomført av Respons Analyse i perioden 27. februar til 2. mars, gir de 1000 spurte Erna Solbergs Høyre 17,9 prosents oppslutning, ned 2 prosentpoeng fra februarmålingen. Trygve Slagsvold Vedum og Senterpartiet er nå kun 1,2 prosentpoeng bak, idet partiet hopper fram 2,8 prosentpoeng til 16,7 prosents oppslutning.

Arbeiderpartiet ligger på stedet hvil i VGs måling, med 24,9 prosent av stemmene, mens endringene for de andre partiene var under ett prosentpoeng: Frp 14,6 (-0,7), SV 7,2 (+0,5), R 5,4 (+0,8), KrF 3,5 (-0,7), MDG 5,1 (-0,4), V 3,3 (+0,6), andre partier 1,4 (-0,9).

Målingen har en feilmargin på 2–3 prosent.

Lokal nedtur

I Trøndelag har Adresseavisen og NRK gjennomført en måling med hjelp av Norstat, der Senterpartiet ikke uventet er større enn Høyre i Nord-Trøndelag, men i Sør-Trøndelag er det nå også kommet et velgerras, ifølge denne målingen.

I begge de tidligere fylkene, som vil fungere som separate velgerkretser ved valget i 2021, går Senterpartiet kraftig fram på målingen, der 593 sørtrøndere og 590 nordtrøndere er spurt hva de ville stemt om det var stortingsvalg nå.

I Nord-Trøndelag får Sp støtte fra 34,3 prosent av de spurte, fram hele 9,9 prosentpoeng sammenlignet med valget i 2017, mens i Sør-Trøndelag får partiet 15,9, fram 5,2 prosentpoeng.

Høyre taper 4 prosentpoeng i nord, til 10,8 prosent, og mister 8,1 prosentpoeng i Sør-Trøndelag. Der ligger partiet på 12,6 prosents oppslutning.

Nasjonal trend

Fylkeslederen i Trøndelag Høyre, Michael Momyr, vil ikke bruke ordet krise, men innrømmer at det ser alvorlig ut.

Momyr trekker fram turbulensen rundt regjeringen som åpenbar grunn til nedgangen.

– Selv om det er en trøndermåling, så har det sammenheng med trendene nasjonalt. Det eneste vi kan gjøre nå, er å jobbe knallhardt for å få fram vår politikk, sier Momyr.

Hadde resultatet vært valgresultat, ville Høyre mistet to av sine tre trøndermandater til Stortinget.

Senterpartiet ville fått fire mandater fra de to Trøndelags-fylkene, som fortsatt er separate valgkretser.

Kjøp T-skjorten her!

 

 

Kjøp Halvor Foslis nye bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.