Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp). Foto: Javad Parsa / NTB

Det er ingen god dag for Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum. Hans parti får sin svakeste måling hos TV 2 siden før valget, mens Ap har en liten oppgang.

Motgangen bare fortsetter for Sp, og i en ny måling synker partiet ned til et terreng ikke så fryktelig langt over sperregrensen.

Senterpartiet får oppslutning på 5,5 prosent i TV 2 -målingen, som er partiets svakeste hos kanalen siden før kommunevalget i september i fjor.

NTB melder om saken.

Før kommunevalget fikk partiet 5,4 prosent, og siden stortingsvalget i 2021 er partiet mer enn halvert.

Vedum prøver å ta situasjonen med fatning:

– Det er lenge igjen til valget, sier Sp-leder og finansminister Trygve Slagsvold Vedum til kanalen.

Vedum har tro på vekst.

Ifølge Vedum handler dette kun å å brette opp ermene, og «gjøre en jobb».

– Nå skal vi bare gjøre jobben. Vi la fram en opptrappingsplan for Forsvaret i forrige uke. I tillegg så ser vi at vi er på vei inn i en fase der folk igjen skal få bedre råd, sier han.

Våren før stortingsvalget i 2021 var Senterpartiet oppe og snuste på verdier på 20-tallet, og innad i partiet ble det snakket om at Vedum kanskje kunne bli statsminister.

Den typen tanker er lagt på is nå. Jubelen er erstattet med mumling om krise i partiet.

Arbeiderpartiet har gått mye opp og ned på målingene, men fikk 21 prosent av stemmene i den nye målingen, det er en oppgang på 1,4 prosentpoeng.

Man er med andre ord over grensen på 20-prosent, men fortsatt lang under de verdier som i år etter år har vært gjengs for dette partiet.

Øvrige resultater: 

Rødt 4,9 prosent (-0,7), SV 10,6 prosent (+1,5) MDG 3,6 prosent (-0,7), Venstre 5,2 prosent (-0,7), Frp 13 prosent (-0,8), Krf 4,4 prosent (+1,4) og Høyre 28,3 prosent (+1,3).

Gruppen Andre får 2,5 prosent (-1,4). Industri- og Næringspartiet har her 1,1 prosent, en nedgang på 1,8 prosentpoeng.

De borgerlige partiene får et klart flertall med 89 mandater mot de rødgrønnes 79.

Denne  målingen avviker noe fra VG-målingen som  ble omtalt tidligere i dag. Eksempelvis går SV her frem, mens partiet går tilbake i VG-målingen. Her ender MDG under sperregrensen, men de var over hos VG.

Men tendensen er også lik på en del punkter, som at Ap går noe frem, og at at borgerlige fortsatt har flertallet.

I VG- målingen er det borgerlige flertallet en del knappere. Se artikkel under.

Undersøkelsen er utført av Verian for TV 2. 999 personer er intervjuet i perioden 2. april til 8. april 2024. Usikkerhetsmarginen er mellom +/-1,4 og +/-2,8 prosentpoeng.

Les også: 

Ap kraftig frem i VGs april-måling

Bestill fra Document i dag:

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.