Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp). Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Arbeiderpartiet får 23,3 prosent i årets første meningsmåling i forbindelse med kommunevalget. Også Senterpartiet gjør det bedre enn før jul.

Etter en lang rekke med mistrøstige meningsmålinger får nå de to regjeringspartnerne Ap og Sp et ørlite lyspunkt. Det dreier seg riktignok om en kommunevalgmåling, og ikke en stortingsvalgmåling.

NTB melder om saken:

Ap får her 23,3 prosent, et godt løft opp fra de målinger man har sett helt nede på 15-16-tallet. Regjeringspartner Senterpartiet får 9,2 prosent i målingen, også det et steg bort fra den sperregrensen partiet har vært nær i senere tid.

Målingen er gjort av Norstat for NRK og Aftenposten.

Men noen stor jubel skaper neppe disse tallene i Ap. Oppslutningen til Ap er fortsatt lavere enn den var i kommunevalget i 2019, som er partiets dårligste kommunevalg noensinne. Da fikk de 24,9 prosent.

På lokalplanet i Ap tas uansett tallene imot med takk:

– Dette er vesentlig bedre enn stortingsmålingene som har vært de siste ukene, og det er kort vei fram til det nivået vi hadde i 2019, sier Tromsø-ordfører Gunnar Wilhelmsen.

Vedum er fornøyd

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum hevder å være godt fornøyd med oppslutningen for partiet i denne målingen. Det til tross for at resultatet ligger godt under det rekordsterke kommunevalget i 2019 med 14,5 prosent.

– Jeg er veldig glad for dette. 9,2 prosent er solid. Lokalvalg handler om kjernen til partiet. Vi er opptatt av de nære ting, sier Vedum, uten å presisere dette nærmere.

Høyre får 26,8 prosent i målingen. Et slikt resultat vil være partiets beste i et kommunevalg siden 2011 og hele 6,7 prosentpoeng fram fra valget i 2019. Dette er likevel et stykke ned i forhold til de rekordsterke målinger Høyre hadde før årsskiftet.

For de øvrige partier er det få dramatiske endringer fra kommunevalget i 2019. Men noen vil merke seg at MDG går tilbake (-1,2). En del vil sette det i sammenheng med alle medieoppslagene om MDGs ytterst omstridte fremferd i en del kommuner der partiet har hatt makt.

Document har en rekke ganger omtalt MDGs rolle i byrådet i Oslo, der partiet etter manges mening har bidratt til det reneste vanstyre av hovedstaden.

For alle partiene er oppslutningen som følger, sammenlignet med kommunevalget i 2019: H 26,8 (6,7), Ap 23,3 (-1,5), Sp 9,2 (-5,2), Frp 8,5 (0,3), SV 6,8 (0,7), Rødt 5,8 (2), MDG 5,6 (-1,2), V 3,9 (0), KrF 2,9 (-1,1), Andre 7,2 (-0,7).

Målingen er gjort i perioden 27. desember-2. januar av Norstat for NRK og Aftenposten. 957 personer er spurt, og feilmarginene er mellom 0,7 og 3,5 prosentpoeng.

Også en nasjonal måling, med mindre endringer enn kommunemålingen: 

Samme institutt har også gjennomført en nasjonal meningsmåling, der velgerne blir spurt hvem de ville stemt på i et stortingsvalg i dag. Der er det mindre (tilnærmet ingen) endringer fra siste måling, bortsett fra et lite løft for Ap:

Ap går opp 2,3 prosentpoeng til (fortsatt svake) 19,4, men Høyre er fortsatt klart størst på 30,9 (0,8).

Les også: 

MDGs elleville pengebruk: Finnes det spor av fornuft?

Bestill fra Document forlag:

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Hvis du bare skal kjøpe én bok på nyåret, så la det bli «Mesteren og Margarita».

Kjøp bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.