Finansminister og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Hanna Johre / NTB

En kommunevalgmåling gir omsider Sp-leder Vedum noe å glede seg over, partiet øker med 1 prosentpoeng til 9,1 prosent. Høyre er stadig det største partiet, mens Andre går mest frem.

9,1 prosent av de spurte ville stemt på Sp dersom det var kommunevalg i morgen, viser en ny meningsmåling. Det er en fremgang på 1 prosentpoeng.
Også Arbeiderpartiet går litt fram med 0,4 prosentpoeng til 21,6 prosent.
Men begge de to regjeringspartiene scorer uansett langt under det som var valgresultatet i siste kommunevalg. Samlket har de ifølge denne målingen gått tilbake 8,5 prosent siden kommunevalget i 2019.
Høyre er fortsatt klart størst i målingen som Norstat har gjort for Aftenposten og NRK. Erna Solbergs parti får 28,7 prosent i kommunemålingen, en ørliten framgang på 0,2 prosentpoeng.

Størst fremgang har kategorien Andre, som øker med 1,7 prosentpoeng, til 7,1 prosent.

Dette fordeler seg slik:

 Pensjonistpartiet 1,7 %, Industri- og næringspartiet (sammenslått med Helsepartiet) 1,3 %, Norgesdemokratene (tidl. Demokratene) 1,1 %. De siste 3 prosentene fordeler seg på en rekke småpartier.

Det er altså Pensjonistpartiet som er størst i kategorien.

For de øvrige partiene er det mindre endringer, men KrF går mest tilbake med 1,2 prosentpoeng til 3,6 prosent.

NTB melder om saken.

Stortingsvalgmåling: Noe fremover for regjeringspartiene

Norstat har også spurt de 989 respondentene hva de ville stemt dersom det var stortingsvalg. Da endrer bildet seg noe:

30,6 prosent sier de ville stemt på Høyre, en liten tilbakegang fra forrige måling i februar.  Men partiet er fortsatt klart størst.

Ap går frem 1 prosentpoeng til 18,5 prosent.

Også Sp kan notere seg et hyggeligere tall enn bunnoteringene tidligere i vinter. Partiet får en framgang på 1,8 prosentpoeng til 7,2 prosent. Resultatet er likevel bare det halve av det partiet fikk i sist stortingsvalg.

Begge de to regjeringspartiene går altså noe frem både i stortingsvalg- og kommunevalgmålingen, men scorer best i sistnevnte. Det kan love godt for dem begge, siden i høst er nettopp kommunevalg som står på trappene.

Frp får den største tilbakegangen med 2,7 prosentpoeng til 11,8 prosent.

For de øvrige partiene er stortingsvalgresultatene som følger: SV 9 prosent (+ 0,2), Rødt 7 prosent (+ 1), Venstre 5,1 prosent (+ 0,2), MDG 3,6 prosent (-0,4) og KrF 3,5 prosent (ingen endring).

Feilmarginen i målingen ligger mellom 1,3 og 3,4 prosentpoeng.

 

Les også: 

Erna Solberg med ny bok: «Veien videre»

Bestill fra Document forlag: 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.