Nestleder Anne Beathe Tvinnereim (Sp) på partiets landsmøte tidligere i år. Foto: Joakim Halvorsen / NTB

Trygve Slagsvold Vedum må tåle Sp’s svakeste kommunemåling så langt. Det går mot partiets svakeste valg på 72 år, ifølge valgmålingen til TV 2.

De dårlige nyhetene har stått i kø for Senterpartiet og partileder Trygve Slagsvold Vedum i senere tid, og stemningen blir ikke bedre av denne nyeste målingen fra TV 2, utført av Kantar.

NTB melder om saken.

Partiet får sin svakeste kommunemåling til nå i denne valgperioden, med 6,5 prosents oppslutning. Det er en nedgang på 1,7 prosentpoeng fra kanalens forrige måling, 29. august, som også var dårlig.

– Det er dramatisk at det har gått så mye ned. Jeg tror det er mange sammensatte ting som gjør at vi går nedover. Vi må være mer synlige i nord, og så tror jeg det har vært en del slitasje på partiet, forteller leder Marlene Bråthen i Tromsø Senterparti.

For fire år siden fikk Sp 22 prosents oppslutning i Nord-Norge. Men etter å ha slått sammen Kantars to siste målinger, er partiet nede på 4,5 prosent i snitt i landsdelen. Det er et bortimot historisk fall i norsk politisk sammenheng.

– Dette er ikke bra nok. Det har vært mye uro i debatten i det siste, og vi har fått fokus på helt andre ting enn politikk, sier nestleder Anne Beathe Tvinnereim i Senterpartiet.

Mange vil mene at «ikke bra nok» er et svært mildt uttrykk for denne situasjonen for Sp.

Heller ikke rødgrønn regjeringspartner Ap har mye å juble for.

Arbeiderpartiet faller ned til 20,9 prosent, en nedgang på 0,3 prosentpoeng siden forrige måling, 29. august.

Høyre går derimot opp til 25,6 prosent, en økning på 1,6 prosentpoeng fra forrige måling.

Det registreres ellers at Andre nå er oppe på hele 8,8 prosent (+0,5), mens MDG igjen er der mange mener det hører hjemme: under sperregrensen, med en oppslutning på 3,9 prosent (-0,5).

Oppslutningen for de øvrige partiene ser slik ut (endring fra forrige måling i parentes):

FrP 12,5 (+0,4), SV 7,2 (-0,1), V 5,7 (+0,7), R 4,6 (-0,2), KrF 4,3 (-0,4).

Målingen ble gjennomført i form av telefonintervju fra 28. oktober til 31. august. Det er 1583 respondenter. Feilmarginen er på mellom +/- 1,1 og +/- 2,3 prosentpoeng.

Les også: 

Debatten: Listhaug til frontalangrep på Vedum

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.