Ola Borten Moe, Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim og Trygve Slagsvold Vedum (fv) på Senterpartiets landsmøte lørdag ettermiddag. Foto: Ole Martin Wold / NTB

Lørdag vil hele Sp-ledelsen bli gjenvalgt. I likhet med Ap har Sp vært i nærmest fritt fall etter stortingsvalget – men uten at det har ført til krav om endringer i ledelsen.

Knapt noen hevet et øyebryn da Senterpartiets valgkomité gikk inn for gjenvalg av partileder Trygve Slagsvold Vedum og de to nestlederne Ola Borten Moe og Anne Beathe Tvinnereim.

Det er ikke kommet noen krav om utskiftninger, til tross for at partiet har falt kraftig i oppslutning, og ser ut til helt å ha mistet grepet om velgerne.

NTB-Bibiana Piene melder om saken.

Lørdag blir ledertrioen etter alle solemerker gjenvalgt.

Det tre har ledet partiet mens oppslutningen har blitt halvert siden stortingsvalget i 2021. Da fikk Sp 13,5 prosent, mens resultatet på de siste gjennomsnittsmålingene til Poll of polls er på 6,3 prosent.

Til tross for dette ser valget ut til å gå aldeles knirkefritt. Ingen motkandidater har meldt seg. Dermed kan Vedum neste år markere ti år som Sp-leder.

– Vår klare konklusjon er at ledelsen i partiet og sentralstyret jobber godt og har stor støtte i partiet, het det fra valgkomiteen.

Partiledelsen velges for to år av gangen.

Et annet bilde for Støre og Ap

Hos regjeringspartner Ap er derimot situasjonen diametralt motsatt: Her har raset på meningsmålingene siden valget ført til høylytte krav om utskiftninger i partiledelsen.

Document har ved fleere anledninger omtalt bråket i Ap, se sak under.

Valgforsker Johannes Bergh trekker opp et historisk bakteppe når han skal forklare forskjellen mellom de to partiene.

– De to partiene har jo opplevd det samme siden valget, med kraftig nedgang på meningsmålingene. Men det er stor forskjell på Ap og Sp når det gjelder det nivået de vanligvis ligger på. Å ligge på 6–7 prosent er slett ikke uvanlig for Senterpartiet i et historisk perspektiv. Krisen er mye større i Ap, sier han til NTB.

Prestisje i å fullføre

En annen forklaring kan være at Senterpartiet har fått den regjeringen de ønsket og gikk til valg på, mener Bergh.

– Det ligger prestisje i å fullføre prosjektet, sier han.

Det er den sittende partiledelsen som hylles for å ha fått til dette, og for å ha sikret det usedvanlig gode resultatet ved siste stortingsvalg, påpeker valgforskeren.

Lundteigen: – Ikke fornøyd

 Sp-veteran Per Olaf Lundteigen er alt annet enn tilgfres med utviklingen for partiet.

– Jeg er ikke fornøyd med målingene, slår han fast.

Når det gjelder de ulike holdningene til partiledelsen i Senterpartiet versus Arbeiderpartiet, har Lundteigen en enkel forklaring:

– Spenningene i Arbeiderpartiet er mye større enn i Senterpartiet, sier han.

Dette bekreftes av det nokså legendariske utsagnet fra Arbeiderpartiets minst like legendariske partisekretær Haakon Lie, som beskrev den alltid like turbulente stemningen i partiet slik:

Arbeiderpartiet er faen ingen søndagsskole.

Les også:

Ap-veteran Thorbjørn Berntsen mener Støre bør gå av

Bestill fra Document forlag:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.