Stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen på Senterpartiets landsstyremøte. Skjermbilde fra NKK.

Senterpartiet har i den senere tid sunket som en stein på meningsmålingene. Nå slår partiveteran Per Olaf Lundteigen alarm og krever at man gjør noe med strøm- og drivstoffprisene. Han etterlyser handling.

Stemningen sto ikke i taket under Senterpartiets landsstyremøte, til tross for at partiet nå sitter i regjering og har flere sentrale ministerposter.

For velgernes dom over partiet er drepende: I måling etter måling synker oppslutningen om partiet, og siden valget i høst er det snakk om et fall man sjelden har sett maken til på så kort tid.

Før valget snuste partiet på en oppslutning rundt 20 prosent på meningsmålinger, med 20,7 prosent som en topp i mars i fjor.

Ved stortingsvalget sist høst modererte dette seg til et resultat på 13, 5 prosent, hvilket også var sterkt for Senterpartiet; det var opp hele 3,5 prosentpoeng siden 2017-valget.

Men siden har det gått jevnt og trutt nedover. Document omtalte nylig én av mange nærmest katastrofalt dårlige målinger for Sp, der man er nede på 7,6 prosent. Andre målinger i samme tidsrom gir enda lavere verdier.

Fra å være landets nest største parti i fjor på denne tiden, da man sågar snakket om å få statsministeren, er man nå på nivå med Rødt og SV.

Dette fører naturlig nok til intern uro. En av dem som gir klarest uttrykk for dette, er stortingsrepresentant og partiveteran Per Olaf Lundteigen.

I en tale på landsstyremøtet var han usedvanlig krass mot den politikken som nå føres i regjering fra Senterpartiets side. Han bruker ord som krise om den situasjonen landet nå er i, under partiets ledelse:

–  Vi må få en kriseløsning der vi skriver strømprisen for alle til 50 øre per kilowattime, og vi må kutte avgiftene på bensin og diesel, sier Lundteigen rett ut til dystert lyttende tilhørere på første rad, i form av partiledelsen ved blant annet Vedum, Arnstad og Borten Moe.

Lundteigens lett beklemte tilhørere under Sp-landsstyremøtet. Skjermbilde fra NRK. 

– Vi må vise at vi handler, legger Lundteigen til.

Han får under møtet støtte av partifelle og stortingsrepresentant Ivar B. Prestbakmo:

–  Over tid er det ikke holdbart med så høye drivstoffpriser som vi har nå, sier han til NRK.

Selv representerer Prestbakmo Nord-Norge, der det nå murres kraftig mot drivstoffprisene. Det er lange avstander, dårlig kollektivtilbud, og de høye bensin- og dieselprisene merkes ekstra godt.

I NRK Dagsrevyens reportasje om saken intervjues også en gårdbruker og Sp-velger som etterlyser nettopp handlekraft nå som partiet endelig har mulighet til å gjøre noe med alt det man i årevis har klaget over hos andre regjeringspartier.

Men det er som vanlig lite håndfast å hente fra partileder og finansminister Trygve Slagsvold Vedum.

Overfor NRK forteller han først at prisene nå er høye, hvilket de fleste allerede er klar over. Det er en velkjent taktikk for å kjøpe seg tid å bruke opp intervjutiden på selvfølgeligheter.

Deretter snakker han kort om hva man skal vurdere å se på i neste års statsbudsjett.

Han forklarer at man i den forbindelse, det vil si om et drøyt halvår, vil se på mulige skatte- og avgiftsgrep for at «vanlige familier skal komme bedre ut».

Det skal mye velvilje til overfor Vedum for å tolke dette i retning av noe som minner om handlekraft i en krisepreget situasjon.

Lundteigen, Prestbakmo, den intervjuede gårdbrukeren, andre Sp-velgere eller befolkningen for øvrig er neppe særlig beroliget eller oppmuntret av en ny runde med bomull og «kanskje-vurderinger» fra den tidligere så friske Sp-leder Vedum. De fleste vil oppfatte hans svar som en hån.

Man kan ofte undres på hva som gjør at partier faller dramatisk i oppslutning. Av og til kan det det virke umotivert og uforklarlig, kanskje til og med urettferdig.

For Senterpartiets vedkommende er imidlertid svaret alt annet enn vanskelig å se. Større avstand mellom løfter i opposisjon og praksis i regjering har man sjelden opplevd.

Det har vært mer misnøye i Senterpartiet i senere tid:

Sp-profiler har fått nok: Ber Vedum sette ned drivstoffavgiften

Bestill gode bøker fra Document forlag:

Kjøp Kents bok her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!


Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.