Fylkesleder Brita Skallerud i Akershus Sp. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Hvis Sp gjør det like dårlig i høstens kommune- og fylkestingsvalg som meningsmålingene tyder på, så må partiet vurdere å trekke seg fra regjeringen, mener Sp-ordfører.

Det har lenge gått dårlig for Senterpartiet i meningsmålingene, og den nyeste målingen som ble omtalt i går, bare forsterker inntrykket av et parti i motvind.

Med 4,9 prosent oppslutning på Norfaktas siste meningsmåling for Nationen og Klassekampen, gjør partiet sin dårligste måling siden januar i år. Da lå de på 4,5 prosent, skriver Nationen.

Dette er påfallende svake tall for Sp, og langt fra det partiet oppnådde i forrige valg, stortingsvalget i 2021, der de endte på 13,5 prosents oppslutning. Våren 2021 lå Sp faktisk på oppslutning rundt 20 prosent i visse målinger.

Fallet har vært markant og oppsiktsvekkende, og fører til økende uro internt i organisasjonen.

Klar beskjed fra grasrota i partiet

Fra Sp-bastionen Sel, der partiet nesten oppnådde 60 prosent og sto for et av Sps beste resultat i 2019-valget, er beskjeden klar:

− Dersom det blir et dårlig kommunevalg, må en virkelig vurdere om det tjener partiet at vi fortsatt er i regjering eller ikke, sier Sp-ordfører Eldri Siem i Sel i Gudbrandsdalen.

NTB melder om saken lørdag, og Document omtalte den i notis-form tidlig lørdag morgen.

Siem er ikke alene om å uttrykke sin bekymring

Fylkesleder Brita Skallerud i Akershus Sp mener at Sp-ledelsen gjør en for dårlig jobb med å fremme partiet.

Ifølge henne har man ikke engang kommet seg ut av startgropa før kommunevalget, og at det er «altfor stille» fra partitopper som Trygve Slagsvold Vedum, Marit Arnstad og andre Sp-profiler.

Hun mener det fører til at Senterpartiets politiske motstandere, og spesielt Høyre, får altfor enkelt spill overfor velgerne:

– Nå får Høyre jobbe helt i det stille. Erna får førstesideoppslag bare basert på hvor hun er i landet. Da har vi en lang vei å gå for å komme på banen, sier hun.

Document har ved flere anledninger omtalt uroen internt i Sp, i takt med at partiet har sunket og sunket i oppslutning. Parti-nestor Per Olaf Lundteigen har vært blant de fremste kritikerne av SP-ledelsen , se sak under.

Regjeringsprosjektet sammen med Arbeiderpartiet har gitt politisk innflytelse, men har ifølge målingene ikke bidratt til å styrke partiet ute blant velgerne.

Bortsett fra et usedvanlig raust landbruksoppgjør, er det få saker der Sp har oppnådd noe konkret velgerne vil gi partiet honnør for.

Nettopp det nevnte landbruksoppgjøret vekker neppe særlig begeistring utover partiets aller innerste grunnfjell.

Tvert imot vil mange mene det forsterker inntrykket av Sp som nærmest en fagorganisasjon for bøndene, og ikke som et bredt folkeparti alle kan stemme på.

Les også: 

Lundteigen tar et hardt oppgjør med passiviteten i Sp-ledelsen

Fått nok av klimahysteriet? Bestill fra Document forlag i dag:

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

 

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.