Trygve Slagsvold Vedum ankommer banketten på Grand Hotel sammen med kona Cathrine Wergeland etter seremonien for utdeling av Nobels fredspris i Oslo rådhus den 10. desember 2022. Foto: Lise Åserud / NTB.

Regjeringspartiene har skrevet seg inn i norgeshistorien med den største velgersvikten i manns minne. Fra en samlet oppslutning om Arbeiderpartiet og Senterpartiet på 39,8 prosent ved stortingsvalget for 15 måneder siden, viser meningsmålingene nå om dagen at de to partiene til sammen støttes av godt og vel 20 prosent av velgerne.

Målt i prosent er velgerflukten størst fra Senterpartiet. Gjennomsnittet av meningsmålingene i januar 2021 ga partiet en tilslutning på 20,7 prosent. På én måling var partiet for 23 måneder siden helt oppe i 22,6 prosent og pustet Høyre i nakken som landets største parti.

Nå viser gjennomsnittet for desember-målingene en oppslutning på 5,6 prosent, men det har vært målinger den siste tiden hvor Sp har falt under sperregrensen. Fra 20 til 5 prosent på knappe to år – det er nokså sikkert norgesrekord i velgertap.

Trygve Slagsvold Vedum hadde en heldig hånd med gjenreisningen av partiet etter perioden med Åslaug Haga og Liv Signe Navarsete og deltakelsen i Stoltenberg-regjeringen, som nesten kostet partiet livet, med en oppslutning på 4,2 prosent ved valget i 2013. Så vidt over sperregrensen. Dét var velgernes dom etter åtte rødgrønne regjeringsår.

Tilslutningen steg år for år. I tospann med nestleder Ola Borten Moe ble kursen justert i høyreretning. Borten Moe skrev en aviskronikk med overskriften «Nei til SV-staten», med sterk kritikk av det rødgrønne regjeringsprosjektet. Sp gjorde seg gjenkjennbart, og oppslutningen steg.

Men alle rødgrønne spor ble ikke slettet, og frem til stortingsvalget i fjor ble et regjeringsprosjekt med Ap og SV aktualisert på ny. Velgerne var så passe lei av Erna Solberg & co. at det borgerlige stortingsflertallet gikk dukken. Motstanden mot sosialistisk politikk ble fra Senterpartiets side under regjeringsforhandlingene fremført så ettertrykkelig at SV sa takk for seg. Resultatet ble en topartiregjering.

Men det var ikke to likeverdige parter som gikk i regjering. Det ble nokså tydelig at Senterpartiets rolle ble å være husmann. Storbonden bestemte. Det meste av det Slagsvold Vedum lovte før valget, ble stedt til hvile. Og velgere som føler at de er sveket av det partiet de betrodde sin stemme – de går til noen andre.

Nationen, en avis som står Sp nær, har spurt ordførerne i de 10 kommunene hvor partiet fikk størst oppslutning ved kommunevalget i 2019, om årsaken til partiets massive tillitssvikt. Det som går igjen, er drivstoffpriser, strømpris, få politiske seire for partiet, at partiet er havnet i skyggen av Ap og at Vedum er lite synlig som partileder.

Vedum er en leder som ikke holder mål i motgang. Hans regnestykke på tv i høst som skulle bevise at folk i år får økt kjøpekraft, ble en flause av dimensjoner. Onsdag skrøt han av at dieselavgiften går ned fra nyttår. Norges Automobilforbund (NAF) har ettergått Vedums uttalelse og omtaler den som en «dieselbløff». Prisnedgangen blir knapt merkbar.

Fra antikken kjenner vi historien om kong Midas. Alt han tok i, ble til gull. Med Trygve Slagsvold Vedum er det motsatt: Det han tar tak i, blir enten til fiasko eller fadese.

Før valget i fjor dro han rundt langs kysten og lovte at grunnrenteskatt på havbruk ikke ville bli aktuelt. Nå vet vi resultatet: Sp-lederen løy. Vedum er så diskreditert at Sp kan glemme å gjenvinne tapt styrke med ham som partileder.

Sp har løyet, sviktet løftene og sveket velgerne. Meningsmålingene avspeiler følgene.

 

Kjøp julegavene fra Document!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.