Finansminister og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Over halvparten av velgerne Senterpartiet har mistet, kommer fra tettbygde strøk og byer, viser en gjennomgang av valgresultatet.

Høstens valg ble en stor nedtur for Senterpartiet og partileder Trygve Slagsvold Vedum. En ny analyse viser at det spesielt er i byene at partiet har mistet sin støtte.

Partiet er mer enn halvert i store byer som Bergen, Trondheim, Stavanger og Drammen.

Sp landet på 8,2 prosent ved høstens kommune- og fylkestingsvalg, ned fra – et stort fall fra svært gode 14,4 prosent ved lokalvalget i 2019.

NTB melder om saken.

Gallupnettstedet Poll of polls har kartlagt at Senterpartiet ble mer enn halvert når resultatene for kommuner med over 50.000 innbyggere summeres.

Vårt Land har i tillegg gjennomgått enkeltresultater fra årets kommunevalg – og tallene omtales som «blodrøde».

I Drammen falt partiet fra 8 prosent til 2,9 prosent. I Oslo mistet partiet 5.000 stemmer og sin eneste representant i bystyret.

Også i mindre byer som Flekkefjord, Porsgrunn, Sarpsborg, Fredrikstad, Arendal og Mandal, er fallet omtrent like stort.

Både gallup-ekspert Johan Giertsen i Poll of polls og valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning er klare på at dette er dramatiske tall. Han mener at hvis partiet skal klare å reise seg, er det i sentrale strøk det må mobiliseres. Det tror han kan bli en vanskelig oppgave.

– Sp er så absolutt avhengig av å reise seg også i områder utenfor kjernestrøk. Men akkurat nå er det vanskelig å se for seg. Sp mobiliserte jo veldig på motstand mot Solbergs regjering. Noe slikt er jo vanskelig nå, når de selv sitter i regjering, sier Bergh.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sa i sin tale til landsstyremøtet mandag at de har større ambisjoner enn å være et 8 til 10 prosents parti. Da må det jobbes hardt. Han var ikke spesifikk på hva han vil gjøre for å gjenreise tilliten i byene.

Les også: 

Sp på vei hjem

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.