Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp). Foto: Emilie Holtet / NTB

Det kommer ingen store endringer i skattesystemet i 2024, lover finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp). Ikke alle vil bli like beroliget av et Vedum-løfte.

I høst legger den rødgrønne regjeringen frem sitt neste statsbudsjett, og arbeidet med budsjettet er allerede godt i gang.

I den prosessen spiller naturlig jok finansministeren en sentral rolle, og i den jobben sitter Trygve Slagsvold Vedum, leder i Senterpartiet.

Nå, et par uker før kommunevalget, går han ut med følgende løfte:

– Det blir ingen store endringer i skattesystemet neste år, som i fjor, sa finansministeren fra scenen på Universitetet i Bergen, hvor han tirsdag holdt sitt såkalte «augustforedrag».

NTB melder om saken.

Der ble han utfordret på om regjeringen legger opp til noen store skattegrep i statsbudsjettet for neste år, som blir spikret på budsjettkonferansen denne uken.

Det avviser Vedum.

– Jeg mener grepene vi gjorde i fjor, var helt nødvendige og riktige, men det kommer ikke store, nye skattegrep nå. Men jeg mener det var riktig det vi gjorde på grunnrenteskatt.

Den såkalte «lakseskatten» ble foreslått av regjeringen i fjor høst for å tette hullene i statsbudsjettet for 2023.

Alle som kjenner politikkens irrganger og politikernes omgang med begreper som «ingen store endringer», vet imidlertid at dette lett kan vise seg å skjule ulike grep av arten «omfordelinger» osv.

Det innebærer gjerne at det vises til at det totale skattetrykket ikke er økt, men at man foretar endringer av typen mer skatt for noen og mindre for andre.

Sett hen til en rødgrønn regjerings tankesett omkring blant annet «utjevning», er det mange som vil se frem til slike eventuelle grep med en viss uro.

Det er også vokst frem en generell mistro til verdien av nettopp Sp-leder og finansminister Vedums løfter, etter at partiet gikk fra sitt klare landsmøtevedtak om ikke å elektrifisere Melkøya.

Les også: 

– Vik fra oss, Vedum!

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.