Lars Nilsen. Foto: Ståle Andersen / NTB

Også tidligere Block Watne-eier Lars Nilsen har bosatt seg i Sveits. Milliardæren meldte flytting rett før revidert statsbudsjett ble lagt frem.

Rekken av rike nordmenn som forlater det rødgrønne Norge og flytter til Sveits, blir stadig lengre.

Sistemann ut så langt er tidligere Block Watne-eier Lars Nilsen, som forlot landet bare to dager før statsbudsjettet ble lagt frem.

I senere tid har flere rike nordmenn tatt samme veien. De forlater Norge og det norske skatteregimet. Den mest kjente er Aker-eier Kjell Inge Røkke , som flyttet i 2022.

Ifølge Finansavisen fryktet Nilsen, i likhet med flere andre velstående nordmenn, en ny exit-skatt i revidert statsbudsjett som ble lagt fram torsdag. Det vil si en skatt som må betales ved utflytting fra Norge.

Derfor kan Nilsen ha vurdert at det hastet med å gjennomføre flyttingen.

Sveits har til dels lav formuesskatt, hvilket gjør at nordmenn kan flytte til landet og slippe unna med sveitsisk formuesskatt.

Ifølge Kapital var Nilsen god for 1,3 milliarder kroner i 2021.

Finansavisen skriver at de vet at Nilsen sendte flyttemelding tirsdag, to dager før budsjettet ble lagt fram – dog uten noen skattebomber denne gang. Nilsen er i Sveits når Finansavisen kontakter ham. Han avviser ikke Finansavisens opplysninger, men ønsker å forholde seg taus.

– Jeg har ikke noe å si. Ikke per nå, sier Nilsen.

Onsdag sa finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) til Dagens Næringsliv at Støre-regjeringens arbeid med skattereformer er over for denne stortingsperioden.

– Det kommer ikke store, nye skattegrep, sa Vedum.

Ved at alle disse velstående og suksessrike nordmennene flytter, går landet glipp av store skatteinntekter.

Men vel så smertefullt på sikt kan det bli at Norge mister ressurssterke, foretaksomme personer som har vist at de kan skape virksomheter og arbeidsplasser rundt seg.

Det Norge først og fremst oppnår ved flyttingene, er at enkelte rødgrønne politikere kan vise til at «forskjellene blir mindre».

Les også: 

Øker boligskatten med 28.000 kr i året: Først flyttet Røkke…

Velkommen til møte!

NY BOK! Bestill fra Document forlag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.