Eiendomsinvestor Geir Hove (63), en av Bergens rikeste personer og eier av en rekke store eiendommer i byen, flytter nå formuen sin til sønnen i Sveits. Dette melder NRK.

Situasjonen er «håpløs» for eiendomsinvestorer som velger å bli værende med formuene sine i Norge, mener Hove. Derfor flytter han pengene sine ut av landet.

Nå har mesteparten av aksjene i selskapet blitt overført sammen med den skattbare formuen til sønnen Mathias Toppe Hove, som har flyttet til Luzern i Sveits og trives der.

Faren Geir blir boende i Bergen, og bevarer kontrollen i selskapet gjennom et mindretall av såkalte A-aksjer. Resultatet er at han sparer millioner i formuesskatt.

«Uten å gjøre dette grepet kunne jeg ikke ha konkurrert i det norske eiendomsmarkedet mot dem som har flyttet ut og ikke lenger betaler formuesskatt», sier han til NRK.

I et intervju med Bergens Tidende i fjor sa Geir Hove at det er som om aktører i utlandet «får konkurrere i piggsko, mens vi andre må bruke slalåmstøvler».

Flere av Bergens største formuer er blitt overført til Sveits de siste to årene.

Ifølge Finansavisen styres nå over 40 prosent av landets største formuer fra utlandet.

Hove mener at situasjonen er håpløs for dem som valgte å bli igjen i Norge da utflyttingsbølgen startet i 2022.

«Samtidig som rentenivået har gjort næringseiendom langt mindre verdt, spiser formues- og eiendomsskatt opp det man kan reinvestere», hevder Hove. «Dette handler ikke om å øke formuen eller spare personlig skatt. Dette handler om å sikre bedriftens fremtid», sier han.

Are Oust er professor ved NTNU Handelshøyskolen og nestleder for universitetets Senter for bolig- og miljøøkonomi:

«Norske aktører betaler formuesskatt i Norge, mens utenlandske aktører i utgangspunktet ikke gjør det», påpeker han overfor NRK.

Oust tror ikke det er tilfeldig at flertallet av de rike personene som har flyttet ut av Norge, er eiendomsinvestorer.

«Du kan da for eksempel flytte til Sveits, og så slipper du den. Det kan rett og slett være en privatøkonomisk eller driftsøkonomisk lur avgjørelse».

Men det er ikke bra for norske byer at viktige investorer flytter ut av landet, sier han. «Vi taper jo skatteinntekter fra disse personene, og det virker fra første dag».

Formuesskatten i Norge har vært en kilde til debatt de siste ukene. Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) slo derimot ned spekulasjoner i VG:

«Jeg kommer ikke til å fjerne formuesskatten. Det vil flytte skattebyrden fra de rikeste til folk flest. Det vil vi aldri være med på», sier han til avisen.

Hva er det med Sveits? Og hva feiler det Norge?

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.