Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) håver inn inntekter til statskassa. Men akkurat som med Kontrollutvalget for kommunikasjonskontroll, mangler han og de andre skatteentusiastene i regjeringen kontroll. Økningen i formuesskatt og grunnskattene skulle gjøre landet rikere, men det motsatte har skjedd. Eiendomsmarkedet i Norge er under økende kontroll fra Sveits.

Vanlige folk, som jo skulle være hovedfokus for Ap og regjeringen Støre, har ikke tjent på regjeringens skattegrep. Som om ikke strømprisene, drivstoffprisene og den generelle kostnadseksplosjonen regjeringenes – denne og den forrige – vanvittige klimapolitikk har ført til, er nok, viser en artikkel i Dagens Næringsliv at stadig mer av den norske eiendomsmassen nå eies fra Sveits.

Ellevill prisstigning og gunstig verdsetting av eiendom på skatteseddelen har ført til at landets største eiendomsformuer har vokst enormt. Så havnet de i skatteparadiset Sveits. (DN)

Artikkelen viser hvordan økningen i formuesskatt og ikke minst innføring av en grunnskatt på havbruk ikke bare har ført til tapte skatteinntekter for norske kommuner, men også til at utflyttede norske milliardærers eiendomsporteføljer nå er utenfor rekkevidde for Vedum & Co. Tap følger tap.

Det mest interessante ved artikkelen er ikke at dette har skjedd. Dét burde Finansdepartementets egne skatteeksperter ha forutsett, om de da ikke hadde kortsiktige politiske mål i hodet, fremfor enkel markedskunnskap. Nei, det mest interessante er faktisk at det norske skatteregimet i årevis har vært mest opptatt av å flå vanlige folk til beinet, enten det nå har vært ved vanlig inntektsskatt, moms eller avgifter, mens de samtidig har tillatt eiendomsspekulanter å berike seg på den slappe forståelsen av hvordan kapitalen alltid vil gå dit det er mest lønnsomt.

Ivar Tollefsen har alltid vært en av landets beste/dyktigste og/eller mest kyniske (stryk det du ikke synes passer) på dette feltet. Muligens skjønner han nå at trangere tider for folk flest vil gjøre det vanskelig for ham å unngå medienes søkelys og folks hang til å finne syndebukker. Det er kanskje derfor han nå har gitt Amnesty Norge ti års gratis leie i det som fortsatt er et av Oslo bys viktigste bygg, nemlig den tidligere amerikanske ambassaden i Drammensveien.

Dagens Næringsliv bruker ham som et eksempel på hva som nå skjer med eiendomsmarkedet:

Nylig ble det kjent at eiendomsinvestor og største eier av utleieselskapet Heimstaden, Ivar Tollefsen, hadde solgt 474 leiligheter til staten for 1,5 milliarder kroner. Det er omtrent 1,2 milliarder kroner mer enn det han kjøpte dem for av Oslo kommune i 2001 – en verdiøkning på 650 prosent.

Uken før eiendomssalget ble annonsert, ble det kjent at Tollefsen har sendt milliardformuen med datteren Ninja Tollefsen til Sveits. Like før nyttår fikk hun overført alle B-aksjene i eiendomsselskapet Fredensborg, en formuesoverføring som tilsvarte rundt 45 milliarder kroner.

Faren sitter riktignok fortsatt igjen med A-aksjene og kontrollen over selskapet. Og en mye mindre skatteregning. (Dagens Næringsliv)

– Mandalskameratene neste

Tollefsen og andre eiendomsbaroner har ikke tjent penger fordi de har vært sleipe, slemme eller supersmarte. Nei, de har tjent penger fordi det norske skattesystemet tjente slike som dem, ikke vanlige folk. Derfor burde Vedum & co. ha kunnet forutse denne flukten.

Spørsmålet vi bør stille dem, er hvorfor i hule heiteste de ikke gjorde det? Hvorfor lyttet de for eksempel ikke på norske investorers største rabagast, Øystein Stray Spetalen? Rent bortsett fra hans kortsiktige investeringer i Vålerenga ved århundreskiftet, har han gang på gang bevist ikke bare sin teft for fortjeneste, men også for fornuftige skattegrep som også vil komme vanlige folk til gode:

Det har i lang tid vært en debatt om hvordan unoterte aksjer og eiendom verdsettes på skatteseddelen sammenlignet med børsnoterte aksjer. Investor Øystein Stray Spetalen langet for halvannet år siden ut mot at de med store formuer i eiendom slipper unna formuesskatten, og at formuesverdiene på eiendom utgjør «Mikke Mus»- verdier sammenlignet med de reelle verdiene. (Dagens Næringsliv)

Selv om regjeringens skatteutvalg nå har skjerpet skattene for eiendomsspekulantene, kommer endringene for sent, og Bergstø og SVs besvergelser om enda mer skatt «på rikingan», mottas med takk av den sittende regjeringen. Ikke i full offentlighet, selvsagt, men på bakrommene jubles det nok av glede, fordi det tar oppmerksomheten vekk fra spørsmålet om hvorfor denne og tidligere regjeringer ikke har klart å gjøre noe fornuftig med den norske skattemodellen før nå.

Svaret er ikke at Vedum & co. har mistet kontrollen. De har gitt den bort til en milliardær i Sveits. Han er ikke norsk, og derfor er landet Norge på vei ned i de lavere divisjoner, akkurat som Vålerenga var det.

Hvilken milliardær er den farligste for Norge?

Riktig svar kan sendes kommentarfeltet med kopi til Statministerens kontor, eventuelt kan forsinket svar avgis ved høstens lokale valg. Lykke til!

Eiendomsformuene vokste seg stadig større – nå eies 15.000 norske eiendommer fra Sveits (Dagens Næringsliv – betalingsmur)

Spetalen om skatteflukt: – Jeg skal ikke sitte på et jorde i Sveits for å spare noen penger i formuesskatt (Dagens Næringsliv – betalingsmur)

Amnesty takket ja til gratis husleie fra Tollefsen etter interne «etiske diskusjoner» (Dagens Næringsliv – betalingsmur)

 

Les også:

Støres besøk hos «Kongen av Wall Street» er et varsel om hva som kommer

Illegalister styrer partiene

Barbarene kommer snart og overtar Vesten

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.