Også norske milliardærer hadde sterk tro på Senterpartiets Trygve Slagsvold Vedum før forrige stortingsvalg og sponset partiet, som ble tredje størst ved stortingsvalget i 2021. Nå vil de ikke vite mer av Vedum, og flere rike enn før flykter fra Vedum-skattene i Norge.

Senterpartiet ble tredje største partiet ved stortingsvalget i 2021, og fikk hele 13,5 prosent av stemmene. Partiet endte bak Ap og Høyre og samlet hele 402.961 stemmer.

Drahjelp til å klatre så høyt i 2021 fikk Senterpartiet av alle løgnene fra Trygve Slagsvold Vedum om strøm, drivstoffpriser, EØS- og EU-kamp, samt noen millioner fra LO og virkelig rike onkler.

Les også: Etter Senterpartiets landsmøte: I morgen er det mandag igjen

Øystein Stray Spetalen kunne i sin Whatsapp-gruppe i 2021 fortelle at kona, Charlotte Spetalen, hadde meldt seg inn i et lokallag av Senterpartiet. Foto: Faksimile Dagens Næringsliv

Jeg visste ikke at folk var så lettlurt

De rikeste av de rike vervet medlemmer, donerte penger og engasjerte seg i lokallag for å løfte Senterpartiet forut for stortingsvalget i 2021, forteller Dagens Næringsliv. Men nå er de rikeste av de rike lei av fliringen fra Vedum.

De rikeste her i landet kastet penger etter Vedum og Senterpartiet, og kan per i dag konstatere at de gikk «rett på limpinnen».

Den partilederen de var med på å løfte til valgseier sammen med Jonas Gahr Støre ble sannelig finansminister, og i den rollen har Trygve Slagsvold Vedum klinket til med skatteøkninger på løpende bånd, og så ille har det blitt for de rike – at de flykter til Sveits.

Øystein Stray Spetalen fortalte i 2021 at kona hans (se bildet) var innmeldt i Senterpartiet. Milliardæren Christian Ringnes kunne også fortelle til Aftenposten samme år, at Senterpartiet var «drevet av de beste krefter», og at han satte pris på dem.

Mikkel Dobloug, en annen av de rike, meldte seg inn i Senterpartiet allerede i 2018, og han kalte de rikes oppslutning om Senterpartiet for «Jan Bøhler-effekten» (Bøhler skiftet fra Arbeiderpartiet til Senterpartiet før valget i 2021, men ble ikke valgt inn på Stortinget).

Også pengemaskinen Jan Petter Sissener falt for «Bøhler-bølgen» i Senterpartiet. De rike bladde opp, og så mye futt var det i Senterpartiet ved dette valget, at de stilte med Vedum som egen statsministerkandidat.

Per i dag er Senterpartiet, som juniorpartner i regjeringen, nede mot sperregrensen.

For egen del forstår jeg ikke at voksne mennesker, rike eller fattige, ikke skjønner mer av politisk babbel og tomprat og at man er så lettlurt fra valg til valg.

Les mer: Borten Moe: Jo flere som flytter til Sveits, jo likere blir vi. Men er det bra for samfunnet?

Hverdagen kom til oss alle

Men hva skjedde da Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum fikk hendene på rattet?

Jo, nærmest ingenting i forhold til det Erna Solbergs regjering la opp til i statsbudsjettet for 2022. Intet nytt for strømpriser, intet nytt om EØS-avtalen, intet nytt om «grønt og skammelig kostbart skifte» og intet nytt om innvandring.

Men mer skatt ville Støre & Vedum gjerne ha fra nordmenn og norske bedrifter for å kunne kjøre business as usual i stor skala i utlandet med milliarder til bistand, mens strømpriser og andre utgifter fløy i været her i Norge – og hele tiden med mantraet «Norge er en dugnad» og «vi her hjemme må stramme inn livreima».

Allerede i august 2021 skjønte mange av milliardærene at Senterpartiet var «å bære havre til en død hest», fordi pressen satte dagsorden med klima og sosiale ulikheter som de viktigste temaene.

«Nå er det vanlige folks tur» og «Rød kode for planeten» gjallet i valgsendingene og spaltene. Trygve Slagsvold Vedum kom ikke særlig til orde, men takket være fete løfter – som senere viste seg å være ren, skjær løgn – lettlurte velgere og sterke sponsorer fikset han de 13,5 prosentene, som gjorde partiet til et regjeringsparti.

Mange av de rike eks-vennene av Senterpartiet har ganske riktig kalt finansminister Vedum en «amatør». Det er strømkabler, høye strømpriser, renteøkninger, økt skatt og generell prisvekst som ligger i kjølvannet av finansminister Vedum.

Han på sin side bruker ofte «Putin-terminologien», som han har fått beskjed om fra Støre, og de to gjentar og gjentar dette, men færre og færre tror på det lenger.

Mange av de rike Senterparti-sponsorene har oppdaget at det er «vanlige folks tur til å bli flådd», og Christian Ringnes sier til Dagens Næringsliv at han tror ikke finans er Vedums kompetansefelt.

Jan Petter Sissener slår også fast overfor DN, at han ikke tror Vedum er rett mann på finansministerposten.

– Vi har en finansminister som ikke skjønner finans. Han kan ikke legge sammen noe. Han kan ikke engang den lille multiplikasjonstabellen, sier Sissener og legger til at hvor som helst Vedum hadde stilt opp i næringslivet, ville han ha fått sparken.

Les også: Norge og nordmenn må da for pokker prioriteres høyere!

Latteren har stilnet og gråten sitter i halsen hos Vedum, som kan se partiet falle til bunns og falle fra hverandre, mens Senterparti-lederen som også er finansministeren slaktes av finansmilliardærene i Norge for udugelighet. (Statsminister Jonas Gahr Støre fra Arbeiderpartiet t.v. og Trygve Slagsvold Vedum fra Senterpartiet). Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Har ødelagt Norge

– Når til og med landets kapitaleiere rømmer landet, er det ikke rart at utenlandske investorer mister tilliten til norsk økonomi, sier investor Øystein Stray Spetalen til NRK.

Kronen er blitt svakere mot de fleste valutaer, noe som bør skremme politikerne, mener han.

– Mer av Norge blir offentlig sektor. Alt av næringsliv strupes. I tillegg ser vi at mange utenlandske investorer flykter fra det norske kapitalmarkedet, sier Spetalen.

Han mener utlandet ser på Norge som politisk ustabilt, og Spetalen mener det henger sammen med at når Norge har fraksjonspartier som skal oppnå særfordeler med ytterliggående forslag, skapes det usikkerhet.

Spetalen peker også på andre problemer, og nevner strømprisen som har gått i været, og at regjeringen har økt både formuesskatten og utbytteskatten, skriver NRK.

Finansmannen nevner datoen den 28. september i fjor, da regjeringen varslet en særskatt for oppdrett og vindkraft.

– Den dagen lakseskatten ble innført, falt kronen 2–3 prosent, sier Spetalen.

Fikk det eksakt som de ville

Så konstaterer vi altså at de rike, som engasjerte seg i Senterpartiets valgkamp i 2021, fikk det som de ville: Trygve Slagsvold Vedum kom inn i regjering.

Vi vet også at LO bladde opp pengegaver til Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet før stortingsvalget i 2021. 15 millioner kroner av kontingentpengene gikk til Arbeiderpartiet, 5 millioner til SV og 3 millioner til Senterpartiet – altså 23 millioner til de tre rødgrønne samlet sett.

I bytte fikk LO-medlemmene doblet skattefradraget for kontingenten, som jo mange i LO synes er «en renslig og grei byttehandel» for de 23 millionene.

Andre vil mene at de 860 millionene i skattelette til LOs medlemmer (970.000), slik byttehandelen mellom regjeringen og LOs ledelse indikerer, er helt i overkant frekt og grenser til korrupsjon.

Så er det atter andre som mener Støre og Vedums regjering er en katastrofe for LOs medlemmer, når vi vet at det i 2022 var 3723 bedrifter som gikk konkurs, en økning på 11,7 prosent sammenlignet med 2021, og rundt 15.000 ansatte mistet jobben som følge av konkursene i fjor – flere av disse var LO-medlemmer.

Og i år starter konkursbølgen med at 355 norske selskaper gikk konkurs i januar, som er en økning på 60 prosent fra januar i fjor. Februar 2023 fikk landet vårt 332 konkurser, en økning på 37 prosent fra februar 2022.

Hva skal man egentlig med kontingentfratrekk på skatten når jobben forsvinner?

Ja, ja, ja – rik eller fattig: verden vil bedras, og sånn går nu dagan her i Norge.

 

Les også:

2023 kan bli rekordår for konkurser, verst i Rogaland

Kjøp Paul Grøtvedts bok her!

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.