Raseriet mot partileder i Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum, er til å ta og føle på mange steder i Norge nå, og særlig i Nord-Norge er forakten for Vedum stor. Foto av Vedum: Senterpartiet. Skjermdump med plakat: Nordkapp Senterparti.

Ordet «hæstkuk» sitter ekstra løst i Nord-Norge for tiden, etter at Arbeiderpartiet og Senterpartiet varslet elektrifiseringen av Melkøya og tilhørende nedbygging av nordnorsk natur med vindturbiner i samme slengen. Noen som tror at Vedum og Støre frivillig går av? Neida, de to blir sittende og tar ansvar.

Industri- og Næringspartiet (INP), Rødt og Fremskrittspartiet henter nå inn mange stemmer i Nord-Norge fra Sp og Ap på bakgrunn av motstand mot elektrifiseringen av Melkøya og tilhørende vindkraftutbygging.

Protestene er elleville lokalt i nord i Ap og Sp, uten at det ser ut til å gjøre inntrykk på toppene i de respektive partiene. Folk i Sp på valgstand tar avstand fra Trygve Slagsvold Vedum, partileder og finansminister i Støre-regjeringen.

Etter å ha styrt Norge sammen med Arbeiderpartiet siden høsten 2021, har Senterpartiet fått en kraftig nedtur, og ikke å undres over:

Det var nemlig ingen som var «høyere og mørkere» enn Trygve Slagsvold Vedum før stortingsvalget i 2021 hva angikk distriktspolitikk, strøm og drivstoffpriser m.v. Men svært mange av løftene han ga før stortingsvalget for to år siden, er lagt vekk til fordel for Støres EU-vennlige politikk, der Norge skal være Europas grønne batteri.

Meningsmålingene har pekt ned for Ap og Sp i flere måneder etter at de to partiene overtok styringen av landet vårt. Det ser nå ikke ut til å gå annen vei enn rett ned, og det er det siste lokale politikere trenger i sin valgkamp.

Les mer: Listhaug vil ha folkeavstemning om elektrifisering av Melkøya

Uvanlig kraftige angrep på egen partileder kommer fra mange hold i Senterpartiet etter Melkøya-beslutningen ble presentert. Partimedlemmer i Sp-farger sier tydelig fra i Nordkapp at de ikke representerer det vedum gjør. Skjermdump: Nordkapp Senterparti

Hæstkuk!

At regjeringen Støre & Vedum nå topper alt de tidligere har mislyktes med – av velgerne registrert som prisøkning på strøm, mat, drivstoff og økte renter m.v. – med «Melkøya-løsningen», var den berømte dråpen i begeret for mange medlemmer og tilhengere av Senterpartiet og Arbeiderpartiet.

I noen tid har vi hørt at lokalpolitikere fra Sp og Ap har blitt trakassert på stand av sinte velgere, og det er en uting. Samtidig er det helt naturlig at velgerne lurer på hvor det blir av de lokale protestene mot det som foregår på regjeringsnivå.

Og som bildet viser, har Nordkapp Senterparti, der lokalpolitikerne står på stand i partiets farger, valgt å ta steget helt ut ved å lage en plakat der de tar avstand fra partileder Trygve Slagsvold Vedum.

Dette er sjelden vare i en valgkamp, og foruten alle utmeldelsene Ap og Sp nå opplever, har man altså fra regjeringshold klart å slå i hjel mye av entusiasmen til å drive valgkamp lokalt og på fylkesnivå.

Jeg måtte dobbeltsjekke at bildet fra Nordkapp var ekte eller om det var fake news fra et photoshop-redigert bilde, men joda – det var helt ekte.

At dette Støre og Slagsvold Vedum driver med er «dårlig politisk håndverk» kan det ikke være tvil om. Ordet «hæstkuk», som sitter litt løsere å bruke der nord enn lenger sør, går igjen i kommentarspalter all over Nord-Norge hva angår Trygve Slagsvold Vedum og Jonas Gahr Støre.

Men er det sannsynlig at Vedum trekker seg fra regjeringen eller at Støre kaster inn håndkledet?

Neppe. De to blir sittende og «tar ansvar» også om de fleste av ordførerne i Nord-Norge og ellers i landet utraderes ved kommune- og fylkesvalget nå i september.

Så maktesløse er man nemlig i partiapparatet og i norsk politikk, at med mindre folk trekker seg selv er går bort ved død, ja så blir de sittende hele perioden ut og det samme hvor elendig politikk som føres.

Les også: Trøbbel for Vedum i Melkøya-saken: Sinnet brer seg i Finnmark Sp

EU-vennene på Stortinget begår seg mot Norge

Faglige eksperter av ulikt slag forteller at «Melkøya-løsningen», med elektrifisering av landstrøm, vil ødelegge for næringsetableringen i nord. Tilhørende vindkraftutbygging vil aldri kunne være ferdig i 2030 og denne vindkraftutbyggingen vil ødelegge enorme arealer av nord-norsk natur, samt tråkke på samenes rettigheter.

Men Støre, Vedum og heller ikke Høyre, der sistnevnte var tidlig ute med å sende gratulasjoner til regjeringen i Melkøya-saken og krevde raskere tempo, bryr seg om fakta.

Prisene vil stige på strøm i nord fordi det blir manko, nettleien vil øke over hele Norge, for husk (som Statkraft-sjefen sier) «dette er et spleiselag» og angår også deg som bor sør, øst og vest i Norge.

Elektrifiseringen betyr ikke noen verdens ting for «globale forhold knyttet til CO2», men allikevel velger den sittende regjering å fremme «Melkøya-løsningen» rett før årets valg og heies deretter fram av Erna Solberg uten at hennes parti rammes i det hele tatt, men snarere øker i oppslutning.

Man må nesten spørre seg:

Hva er det som driver stortingspolitikere som disse i Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Høyre, Venstre, SV, MDG og Krf til å skade norsk natur så til de grader ved å forfekte en energipolitikk som kun har symbolsk effekt på klimaet, men som opprører så mange?

Og det er altså ikke kun Ap og Sp som fremelsker «grønt skifte» ved elektrifisering og vindkraft, nei, det gjør alle de ovennevnte partiene, selv om enkelte av dem nå velger «å sitte stille i båten» mens Støre og Vedum ødelegger egne partier.

 

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

 

Kjøp «Et varslet energisjokk»!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.