Finansminister og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Spetakkelet internt i Senterpartiet bare vokser etter regjeringens beslutning om å elektrifisere Melkøya-anlegget i Finnmark. Det hevdes at partileder Vedum har ødelagt folkets tillit til Sp.

Flere fylkeslag og andre grupper i Senterpartiet hudfletter nå den tidligere så populære partileder og finansminister Trygve Slagsvold Vedum for Melkøya-vedtaket.

Det er spesielt i de nordligste fylkene det reageres med sinne og fortvilelse over at Senterpartiet har bidratt til noe partiets eget landsmøte har vedtatt å være imot.

NTB-Steinar Schjetne melder om saken.

Document har også i nylige artikler omtalt denne misnøyen og bråket i Senterpartiet etter Melkøya-vedtaket. Men nå bare ruller snøballen videre og er i ferd med å vokse seg stor og farlig for partiet (se under).

Fylkeslagene i Nord-Norge har i all hast gått sammen om et svært kritisk brev der partiledelsen blir beskyldt for langt på vei å ha ødelagt valgkampen i Nord-Norge.

Det er ingen liten sak for et parti i akutt behov for å reise seg igjen ute i distriktene, etter en periode med svake tall i målingene.

Vedum og den øvrige partiledelsen anklages også for å ha svekket den generelle tilliten velgerne over hele landet har til Sp.

Tidligere har nettopp Vedum blitt ansett for å være en stor velgermagnet for partiet; nå beskyldes han for å ødelegge det.

Det er TV 2 som omtaler det interne brevet torsdag kveld.

Verst tenkelig tidspunkt for partiet

– Denne saken ble offentliggjort på det verst tenkelige tidspunktet før kommune- og fylkestingsvalget. Det vil ikke være overraskende for partiledelsen at denne saken er omstridt i våre fylkes- og lokallag, og ville være meget krevende når denne kommer i oppkjøringen til årets valgkamp, heter det i brevet.

Brevet blir kjent samme kveld som sentralstyret i Senterpartiet møtes digitalt. Det dreier seg om et ordinært møte, men Melkøya-beslutningen og ikke minst de kraftige reaksjonene den har avstedkommet, blir tema på møtet, som startet klokka 20.

Misnøyen brer om seg

Det er ikke bare partilagene i nord som reagerer. Også Senterkvinnene og Senterungdommen har kommet med uvanlig kritiske uttalelser til partiledelsen.

Kritikerne påpeker at partiet har et landsmøtevedtak som klart sier nei til elektrifisering av Melkøya med landstrøm over dagens nett.

De mener også at vedtaket ikke har vært skikkelig forankret i organisasjonen.

Beslutningen kom helt overraskende

Det at Sp brått stilte seg bak Melkøya-utbyggingen, kom som et sjokk på mange i partiet. For fylkeslagene i Nord-Norge var nyheten ukjent inntil den lekket ut til enkelte medier.

Kort tid etter bekreftet statsminister Jonas Gahr Støre og Vedum opplysningene på en pressekonferanse i Hammerfest.

– Beslutninga om å elektrifisere Melkøya-anlegget med landstrøm, som en del av et industriløft for Finnmark, er et brudd på Hurdalsplattformen og Senterpartiets landsmøtevedtak denne våren. Det er et alvorlig tillitsbrudd, som for Senterungdommens del svekker troverdigheten til regjeringens energipolitikk, heter det i Senterungdommens uttalelse.

Vedum: – Vil overbevise kritikerne

For partileder Vedum handler det om at andre i partiet ikke har forstått saken like godt som det han har gjort. Nå vil han gjøre en informasjonsjobb for å få kritikerne til å innse hvor bra dette vil bli.

Han sier til TV 2 at han tror han skal få overbevist partifellene om at regjeringen vil få bygget kraft og nett tilstrekkelig til å ta unna for den belastningen en elektrifisering av Melkøya vil bety for kraft- og nettsituasjonen i Finnmark.

Vedum har imidlertid en visjon omkring det hele:

– Vi skal sørge for at det som har vært Sp sin visjon, blir gjennomført. Nettopp at det blir gjort grep så man får opp produksjonen av fornybar kraft og at man kan erstatte den krafta som Melkøya trenger med fornybar kraft.

Senterungdommen er blant dem det blir krevende for Vedum å få på lag etter dette. De unge i partiet mener Sp må vurdere hele regjeringsdeltakelsen hvis planene blir videreført.

– Dersom regjeringa viderefører planene, må det kalles inn til landsstyremøte i Senterpartiet for å drøfte saken og regjeringssamarbeidet, krever Senterungdommen.

Mange vil mene at saken kan ha potensial i seg til å få hele partiet til å rakne i interne konflikter, og dette kommer altså få uker før lokalvalget.

Les også: 

Vedum sliter i nord: Fylkesleder i Troms Sp kritiserer Melkøya-beslutning

Et kritisk blikk på energipolitikken? Bestill fra Document forlag: 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.