Equinors anlegg på Melkøya utenfor Hammerfest. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Elektrifisering av Melkøya går ut over industrietablering i nord, og Equinor må finne andre metoder for å kutte klimautslippene, mener Finnmark Sp.

Den planlagte elektrifiseringen av gassanlegget på Melkøya blir stadig mer omstridt. Nå rykker lokallaget av regjeringspartiet Sp ut og krever at dette må stanses.

NTB melder om saken.

Senterpartiets fylkeslag i Finnmark vedtok en resolusjon på årsmøtet søndag der de gjentar motstanden mot elektrifisering av gassanlegget. De ber regjeringen pålegge Equinor å finne andre løsninger.

Equinors plan, etter press fra politikere, aktivister og medier, er å redusere utslippene av den såkalte klimagassen CO2 fra gassanlegget. Dette skal gjøres ved å hente store mengder kraft fra strømnettet, i stedet for å benytte den gassen som produseres ved anlegget.

I Finnmark Senterparti er man svært oppgitt over denne politikken, og mener den vil være ødeleggende for næringslivet og utviklingen i fylket:

– En slik elektrifisering har allerede satt, og vil fortsatt sette, en effektiv stopper for annen industrietablering og opprettelse av arbeidsplasser i hele Troms og Finnmark, da det meste av landstrømmen er reservert til Melkøya, heter det i resolusjonen.

At Equinor legger beslag på strømkapasiteten, betyr at det er umulig å etablere ny industri som krever større mengder kraft, ifølge Finnmark Sp.

– Det vil med andre ord si at ingen nye større arbeidsplasser kan skapes i en region som sliter med fraflytting, mener fylkeslaget.

Det er uklart hvordan partileder og finansminister Trygve Slagsvold Vedum vil forholde seg til resolusjonen.

Han har tidligere lagt stor vekt på at nettopp lokalmiljøene både skal høres i større grad og at deres interesser skal ivaretas i spørsmål knyttet til utvikling av distriktene.

Mange vil mene at nettopp elektrifiseringen av Melkøya er et eksempel på en sak der Vedum må velge mellom å levere på egne løfter og visjoner om å «ta hele landet i bruk», eller å holde seg inne med klimaaktivister i Arbeiderpartiet, SV og pressen.

Les også: 

Energi­kommisjonens rapport er et bestillings­makkverk

Bestill fra Document forlag:

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Kjøp bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.