Equinor planlegger å rive gasskraftverket som i dag driver Hammerfest LNG på Melkøya i Finnmark, og heller drive anlegget på strøm fra strømnettet. 

Problemet er det enorme strømforbruket dette vil kreve.

Det vil nemlig kreve like mye strøm som hele Finnmark bruker i dag, skriver Nettavisen.

Anlegget er en viktig del av Norges gassproduksjon, og produserer store mengder flytende gass (LNG) til eksport, men CO2-utslippene er store.

Så for å overholde de nye klimakravene, må anlegget elektrifiseres, noe olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) har sagt seg positiv til.

Men motstanden mot denne planen er stor.

I Alta advarer næringslivet om at de kan miste opp mot 1000 arbeidsplasser i industrien dersom Melkøya elektrifiseres og fylket ikke får betydelige mengder ny kraft.

Søndag vedtok Finnmark Senterparti et klart nei til prosjektet.

«En slik elektrifisering har allerede satt, og vil fortsatt sette, en effektiv stopper for annen industrietablering og opprettelse av arbeidsplasser i hele Troms og Finnmark, da det meste av landstrømmen er reservert til Melkøya», heter det i fylkespartiets resolusjon.

Nå får sågar regjeringen motstand fra sine egne i Senterpartiets stortingsgruppe.

Sp-representant fra Finnmark Geir Adelsten Iversen ønsker at regjeringen skal si nei til prosjektet.

– Det skal brukes cirka 300 MW til dette prosjektet. Det er enormt, sier han.

– Vi kan ikke sette oss i en posisjon der vi ikke har kraft til å få til en utvikling i Finnmark, legger han til.

Finnmark Sp krever at Equinor dropper elektri­fi­sering av Melkøya

Elektrifiseringen er en del av Snøhvit Future-prosjektet, en oppgradering av anlegget på Melkøya til 13,2 milliarder kroner.

– Jeg mener videreutvikling av Melkøya er svært interessant. Det er et viktig industriprosjekt som handler om utvikling av industriarbeidsplasser i Norge, sa Aasland under en debatt på Stortinget 31. januar.

Høyre er positive til både elektrifiseringen og den nye kraftlinjen, og er dermed så å si på linje med Arbeiderpartiet i saken.

Begge partiene ønsker ny kraftproduksjon i Finnmark, og både vindkraft på land og til havs kan bli aktuelt.

Energiminister Aasland har nylig tegnet et større bilde av hva han ser for seg: Først kommer den nye kraftlinja mellom Skaidi og Hammerfest, slik at man får økt kapasiteten på hvor mye kraft som kan flyttes på i området.

Deretter kommer ny kraftproduksjon, inkludert havvind. Til slutt blir det nok kraft til både Equinor og alle andre i regionen.

– Da er det ingen tvil om at olje- og gassnæringen kan være en driver for nettopp utvikling av nett. Det igjen vil gi grunnlag til at Nord-Norge og Finnmark kan kobles på havvindsatsingen vår og gi fantastiske dimensjoner i tilknytning til det, sa han i Stortinget 31. januar.


Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!  Du kan også kjøpe e-boken her.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok her.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.