Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap). Foto: Gorm Kallestad / NTB

Myndighetene sender norsk strøm ut av landet og vil bruke enorme kraftmengder på elektrifisering av alt fra biler, ferger og anleggsmaskiner til oljeplattformer. De som derimot skal spare strøm, er vanlige borgere.

Strømregnestykket går rett og slett ikke opp for myndighetene. Selv om Norge tradisjonelt har store strømoverskudd fra vannkraft, har politikerne klart å organisere det hele slik at strøm blir en mangelvare her i landet.

Forklaringen ligger i at politikere med begrenset kunnskap om emnet, har inngått et slags samarbeid med diverse aktivistgrupper og kommersielle aktører og profitører.

Sammen har de funnet ut at norsk strøm skal øses ut med rund hånd til all verden av formål, som eksport til andre land, og ikke minst til å elektrifisere samfunnet.

Mange mener at uvitende politikere har latt seg grovt forlede av kyniske pressgrupper og forretningsfolk med sterke egeninteresser i saken.

I politikernes fantasifulle, grønne visjoner rundt dette er både biler, busser, ferger og til og med fly tenkt drevet med elektrisk kraft.

Dessuten skal enorme mengder strøm brukes til å elektrifisere oljeplattformene, noe som etter manges mening er både unødvendig og uklokt.

FrP er et av få partier der noen har et kritisk syn på denne utviklingen.  E24  siterer partiets energipolitiske talsperson Terje Halleland:

– Politikerne er for godt vant med å kunne love bort kraft til nær sagt alt av nye prosjekter. I årene som kommer er man nødt til å prioritere langt hardere. FrP mener kraften bør gå til verdiskapende virksomhet som skaper nye arbeidsplasser, ikke til nye og svært kostbare elektrifiseringsprosjekter av petroleumsanlegg, sier han.

Avisen skriver videre:

Det skal etter planen investeres 13 milliarder kroner i Snøhvit Future-prosjektet, som blant annet inkluderer elektrifisering av Hammerfest LNG. Elektrifiseringen vil kreve 3 TWh årlig, ifølge Energiteknikk. Dermed forsvinner store deler av kraftoverskuddet i nord.

Se også en nylig sak fra Document under.

Men for regjeringen er ikke løsningen å se nærmere på fornuften i eksporten, eller på de storstilte planene om elektrifisering.

Det man i stedet ønsker å gjøre, er å be vanlige innbyggere i Norge om å kutte strømforbruket i sine hjem.

Dette melder NTB.

Den anstrengte kraftsituasjonen gjør at regjeringen ønsker å stimulere huseiere til å velge strømsparende tiltak. Neste år legger de fram en handlingsplan, skriver NTB.

Enova har derfor fått i oppdrag av Klima- og miljødepartementet å «styrke innsatsen for økt energieffektivisering», skriver NRK.

Denne «effektiviseringen» skal altså skje i form av strømsparing i vanlige folks hjem. Man skal fryse mer, dusje mindre, ha på mindre lys og koke mindre kaffe og mat. Det er uklart om man også skal bruke  mindre strøm til lading av elbil.

Ikke uventet er også klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) pådriver i saken. Han har det med å dukke opp i alle sammenhenger der hverdagen kan gjøres dyrere og mer komplisert for folk flest:

 – Enova må i større grad prioritere aktivitet som bidrar til dette, sier Espen Barth Eide (Ap).

Enova, som ble opprettet av Stortinget i 2001 for å bidra til mer effektiv energibruk, skal innen utgangen av mars svare på hvordan de best kan følge opp instruksen.

Kanskje nedsettes det et utvalg?

Samtidig varsler olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) at regjeringen vil få laget en handlingsplan for å legge til rette for en raskere realisering av lønnsomme energitiltak.

– På sikt vil dette bidra til en bedre kraftsituasjon, sier Aasland.

Han konkretiserer ikke nærmere hvor mye det skal spares gjennom redusert strømforbruk i folks hjem, og hvor mye dette utgjør i forhold til de strømmengder som øses ut til eksport og elektrifisering.

Handlingsplanen skal være klar innen statsbudsjettet for 2024.

Les også: 

Equinor vil elektrifisere gasskraftverk i Hammerfest – vil bruke like mye strøm som hele Finnmark bruker i dag

Les mer, lær mer, bestill hos Document: 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp flere bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.