Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). Foto: Heiko Junge / NTB

Regjeringen fortsetter den omstridte elektrifiseringen av oljenæringen. Nå er det klart for utbygging av Yggdrasil-området, forutsatt at det drives av strøm fra land.

Olje- og energidepartementet (OED) har gitt Aker BP konsesjon for utbygging av Yggdrasil-området, med tilknytning til kraftnettet i Samnanger i Vestland fylke.

NTB melder om saken.

Her vil strøm fra landets knappe energiforsyning gå til å drifte oljeplattformer, plattformer som ellers kunne vært drevet med energi fra sin egen gassproduksjon.

Dette fremstilles av myndighetene som en såkalt grønn og klimavennlig løsning, enda stadig flere både blant energieksperter og politikere stiller spørsmål ved hensikten.

Det er blitt påpekt at klimaeffekten globalt av et slikt tiltak, er så å si null, det hele handler i praksis kun om å sløse bort knappe norske strømressurser.

Også i regjeringen internt i regjeringen, i Senterpartiet, har man vært mer og mer kritiske til slik elektrifisering, og landsmøte vedtok å si nei til mer av dette. Men det vedtaket har partiet nå plutselig gått tilbake på, til manges overraskelse. Se sak under

Effektbehovet til Yggdrasil er i søknaden anslått til 40 MW i 2026, med en gradvis opptrapping til maksimalt 150 MW i 2029, skriver næringslivsavisen EnergiWatch.

Konsesjonen er gitt etter energiloven og havenergiloven.

– Utbyggingsprosjektene vil sikre arbeidsplasser og kompetanse i norsk leverandørindustri i mange år framover. Det blir aktivitet på verftene i Egersund, i Stavanger, i Haugesund, på Stord, i Verdal og i Sandnessjøen, samt hos en rekke leverandører og underleverandører over hele landet, sier olje- og energiminister Terje Aasland i en pressemelding.

Aker BP er fornøyde. Det viktigste for dem er å få i gang utbyggingen.

– Kraft fra land-systemet representerer stabil og sikker kraftforsyning til Yggdrasil-området, med svært lave utslipp, under 1 kg/CO2 per produserte oljeekvivalent, skriver selskapet i en pressemelding.

Det vil omfatte en 11 kilometer lang 145 kV-kraftledning i Samnanger, et kompenseringsanlegg i Årskog i Fitjar og en 250 kilometer lang 145 kV-sjøkabel fra Samnanger til Yggdrasil-området i Nordsjøen.

Flere høringspartnere er kritiske, blant annet Samnanger kommune og Vestland fylkeskommune, som er kritiske til hvordan dette vil påvirke strømprisene og kraftforsyningen i regionen.

I pressemeldingen skriver regjeringen at de også ber Stortinget om å godkjenne utbygging av Fenris-området, samt videreutvikling av Valhall. Aker BP, Equinor Energy AS og LOTOS Exploration & Production Norge AS er rettighetshavere.

Elektrifiseringen av norsk sokkel er i ferd med å gå fra å være en trussel om fremtidig vanskjøtsel av norske  energiressurser, til å bli en realitet.

Les også:

Sp sier nei til å stanse elektrifi­sering av Melkøya: FrP raser

Bestill bøker fra Document forlag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

Kjøp Paul Grøtvedts bok her!

Kjøp flere gode bøker, se utvalget!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.