Penkemaskin for AS Norge: Valhall-feltet i Nordsjøen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Stortinget sier ja til å bygge ut feltene Yggdrasil og Fenris i Nordsjøen. Aker BP varsler investeringer på 165 milliarder kroner.

Mens en del klimaaktivister og deres hjelpere i de store mediene stadig snakker om å «fase ut» oljevirksomheten, skal det nå bygges ut ytterligere virksomhet på norsk sokkel.

Oljeeventyret er langt fra over. Store investeringer skal gjøres i å utvikle nye felter.

Dermed legges også grunnlaget for at det norske velferdssamfunnet kan bestå, til tross for iherdige forsøk fra partier som MDG, SV, Rødt og Venstre på å rive det ned.

Diverse «klimaredaksjoner» i pressen (som NRK, Aftenposten, Dagbladet og andre) har også gjort sitt ytterste for å undergrave denne næringen som er helt fundamental for norske statsbudsjetter.

NTB melder om saken.

Vedtaket innebærer også at Vallhall-feltet kan videreutvikles i forbindelse med Fenris-utbyggingen.

– Yggdrasil og Valhall PWP-Fenris utgjør alene over 165 milliarder kroner i investeringer. Det er snakk om estimerte skatteinntekter på over 120 milliarder kroner til landet vårt, sier administrerende direktør Karl Johnny Hersvik i Aker BP.

Det handler ikke bare om rene inntekter til staten i form av oljeproduksjonen i seg selv, her skapes det også store antall arbeidsplasser. Og i motsetning det det aller meste av såkalte grønne jobber som er de rene luftslott, er dette arbeidsplasser som skaper reelle verdier, som lønner seg for samfunnet.

Aker BP sier at andelen norske leveranser er på rundt 65 prosent, og at prosjektene vil bidra med hele 130.000 årsverk i Norge gjennom feltenes levetid.

– Om lag halvparten av dette er i utbyggingsfasen. Det blir aktivitet på verft i Egersund, Stavanger, Haugesund, Stord, Verdal og Sandnessjøen, samt hos flere hundre leverandører i hele landet, skriver Aker BP i en pressemelding.

Feltene er del av 30 utbyggingsprosjekter med investeringer på nærmere 400 milliarder kroner som er del av oljeskattepakken som ble innført i koronatiden. På grunn av størrelsen måtte de to største prosjektene til Stortinget, mens resten ble godkjent direkte av regjeringen.

Et flertall bestående av Arbeiderpartiet, Høyre, Senterpartiet og Fremskrittspartiet sa ja til utbyggingen, mens SV, Rødt, Venstre og MDG sa nei.

En del noterer seg med en viss interesse hva slags selskap det såkalt borgerlige partiet Venstre her har havnet i.

Mange venter også på at de sistnevnte nei-partier skal legge frem sine alternative statsbudsjetter uten oljeinntekter.

Yggdrasil-feltet inneholder 700 millioner fat olje og gass, ifølge Aker BP, mens utbyggingen av Fenris og videreutviklingen av Vallhall vil gi 367 millioner fat olje og gass. Feltet vil være lønnsomt med en oljepris på 48 dollar per fat.

Alle er ikke like begeistret for de nye utbyggingene. Mandag morgen samlet pøbler og ekstremister fra organisasjonen Extinction Rebellion seg ved Stortinget. De sperret blant annet en av inngangene og badet i et gjennomsiktig kar med oljefarget væske.

Les også:

Oljestansen utsatt: Aasland gjenåpnet Njordfeltet – kan produsere i 20 år til

Velkommen til møte!

Kjøp billetter til boklansering i Oslo den 8. juni her!

NY BOK! Bestill fra Document forlag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Bestill også:

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.