Terje Halleland (FrP). Foto: Jon Olav Nesvold / NTB

FrP viser til at konsesjonen til vindparkene på Fosen ble gitt under den rødgrønne regjeringen i 2010, og vil ikke beklage til samene. Utspillet møter reaksjoner.

FrP hevder de ikke har noe ansvar for vedtakene, og mener derfor at de ikke trenger å beklage overfor samene.

NTB melder om saken.

– Konsesjonen som ble gitt, skjedde ikke på vår vakt, sier Terje Halleland, energipolitisk talsperson i FrP, til TV 2.

I 2016 ble første spadetak for vindparkene på Fosen tatt, med Høyre og FrP i regjering. FrP hadde Olje- og energidepartementet gjennom hele byggeperioden.

Halleland mener likevel at partiet ikke har noe medansvar for det som har hendt.

– Vi har ingenting å beklage, sier han.

Han utdyper:

– Høyesterettsdommen handler om prosessen i forkant. Det ble gitt konsesjon av de rødgrønne, det ble levert en klage som ble behandlet og forkastet av de rødgrønne. Alt dette ble avgjort før vi kom til regjeringskontorene. Det var bare naturlig at vi så til at den forrige regjeringens vedtak ble gjennomført, fortsetter han.

Dette møtes med reaksjoner, blant annet fra Lars Haltbrekken, SVs miljøpolitiske talsperson. Han mener at også FrP er involvert i det som har skjedd i saken:

– 22. desember i 2014 ga olje- og energiminister Tord Lien fra FrP Fosen Vind lov til å starte utbyggingen gjennom såkalt forhåndstiltredelse. Dermed er det ganske merkelig at de ikke vil beklage. Tillatelsen til å starte utbyggingen skjedde før saken var ferdigbehandlet i domstolene. I tillegg fikk de i 2018 brev fra FNs rasediskrimineringskomité, som advarte mot utbyggingen, skriver han i en e-post til NTB.

MDG-leder Arild Hermstad mener det er grovt av FrP å fraskrive seg ethvert ansvar, selv om de satt med regjeringsmakt.

Beklaget

I 2018 anmodet FNs rasediskrimineringskomité Norge om å midlertidig stanse byggingen mens de behandlet en klage fra reindriften på Fosen.

Regjeringen valgte imidlertid å fortsette byggeprosessen.

Torsdag denne uken, over 500 dager etter dommen fra Høyesterett, beklaget olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) overfor reineierne på Fosen og innrømmet at konsesjonsvedtaket innebærer et menneskerettighetsbrudd.

Høyre, Venstre og KrF, som også satt i regjering mens vindparkene ble bygget, har i motsetning til FrP ment at det var rett av dem å beklage.

Saken har uansett blitt en politisk verkebyll, og definitivt størst for nåværende rødgrønne regjering.

Les også: 

Folk på Fosen vil at vindturbinene skal stå

Bestill fra Document i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.