Kjetil Lund i NVE og olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) før presentasjonen av nye områder for havvind. Foto: Terje Pedersen / NTB

En NVE-ledet gruppe anbefaler regjeringen 20 nye områder som egner seg til havvind. Arealet er inntil 13 ganger større enn nødvendig for å nå regjeringens mål.

Til tross for en rekke advarsler knyttet til økonomi og andre sider ved energi fra havvind, fortsetter satsningen for fullt. (Se sak under).

De kritiske spørsmålene forblir ubesvarte, og ingen motforestillinger synes å nå frem til de ansvarlige.

I stedet legges det bare inn et nytt gir i havvindsatsningen, og det varsles nye prosjekter på stadig nye steder.

En såkalt ekspertgruppe har funnet hele 20 nye områder som de mener «egner seg til havvind». Dermed er det trolig klart for nye, enorme investeringer, med tilsvarende profitt for utbyggere og spekulanter, og tap for staten og skattebetalerne, som kommer til å finansiere det meste av dette.

– Det arbeidet som nå er lagt fram, viser at vi har områder på norsk sokkel som gjør det mulig å levere på regjeringens ambisjon om å tildele 30 GW innen 2040. Det målet er realistisk, det er oppnåelig, sier olje- og energiminister Terje Aasland (Ap), som ikke har utmerket seg ved særlig grad av nøkternhet eller kritisk perspektiv på dette milliardsluket han har fått ansvar for.

NTB-Marius Helge Larsen melder om saken.

Tirsdag fikk Aasland en rapport fra det som kaller seg en ekspertgruppe, ledet av Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). De mener det er veldig stort potensial for utbygging av vindkraft på norsk sokkel.

(Mange vil heller kalle denne gruppen en heiagjeng.)

– Områdene er geografisk spredt langs hele kysten. Totalt er det identifisert arealer tilsvarende 54.000 kvadratkilometer. Dette er 6 til 13 ganger mer enn det nødvendige utbyggingsarealet for 30 GW, heter det i rapporten.

Neste steg i prosessen er eventuelle konsekvensutredninger av nye områder.

– Utfordringer er det, men mulighetene er mange, sier Aasland.

Må utredes

NVE-sjef Kjetil Lund var tirsdag til stede på en pressekonferanse hvor funnene fra ekspertgruppen ble vist til olje- og energiministeren.

– Vi har sett på områder med gode vindressurser og hvor vi mener at konfliktpotensialet er minst, forklarte Lund.

– Områdene har rom for mye mer enn 30 GW, men det vil ganske sikkert krympe mer underveis, understreket han.

NVE-sjefen påpeker også at det først må gjøres konsekvensutredninger før eventuelle tildelinger.

– Selv om det nå er gjort et omfattende og grundig arbeid, så er ingen av de områdene vi nå legger fram, gryteklare for utbygging, understreker Lund.

Selv representerer han interesser som har økonomiske fordeler av at det settes i gang mest mulig utbygging. At dette aldri vil bli noen lønnsom energiproduksjon, er ikke hans problem.

– Vedtatte prosjekter kan utvides

Rapporten er utarbeidet av flere direktorater i samarbeid med faglige etater.

Ekspertgruppen har både sett på nye områder – og på hvordan man kan øke utnyttelsen av Sørlige Nordsjø II og Utsira Nord, altså områdene hvor det allerede er vedtatt utbygging.

Her er det godt med muligheter til å tjene penger for kyniske spekulanter, og nok av muligheter for naive politikere til å gå på en solid subsidiesmell.

Ved Sørlige Nordsjø II mener gruppen at kapasiteten kan økes med mellom 2,7 GW og 8,5 GW. Ved Utsira Nord mener gruppen at kapasiteten kan utvides med 750 MW.

Dette er uansett relativt små energimengder, som vil forsvinne i en jafs når alle de planlagte elektrifiseringsprosjektene kommer i gang.

Bredt sammensatt

En rekke samfunnshensyn skal ivaretas når vindkraften bygges ut. Derfor har både Miljødirektoratet, Oljedirektoratet, Fiskeridirektoratet, Forsvarsbygg og Kystverket vært med i ekspertgruppen – i tillegg til flere fagmiljøer.

Fiskeridirektoratet opplyser at de har jobbet for at viktige fiskeområder blir tatt vare på.

Bare omfanget av et slikt utredningsprosjekt lukter av formidable kostander, lenge før noe arbeid er igangsatt.

– Vi mener vi har fått gjennomslag for mange av våre innspill i prosessen, og de aller fleste av områdene som nå blir foreslått, ligger utenfor de viktigste fiskeområder, sier fiskeridirektør Frank Bakke-Jensen.

Interesseorganisasjonen Fiskebåt er overrasket over hvor store områder som er avsatt til havvind i rapporten.

– Foreløpig er det for tidlig å si noe om hvilke konsekvenser dette kan få for fiskerinæringen, sier administrerende direktør Audun Maråk i Fiskebåt.

Han varsler at de nå må gjøre en grundig gjennomgang av forslaget.

Delte meninger

Det vil være å overdrive å si at dette prosjektet er under noen form for kritisk søkelys. Men fra enkelte hold er det likevel visse betenkeligheter.

Miljø- og energipolitisk talsperson i Rødt, Sofie Marhaug, er ikke overbevist om at fisken er ivaretatt.

– Det kommer fram av rapporten at en rekke av områdene er lagt midt i fiskefelt og i gyteområder. Havvind midt i matfatet må være uaktuelt, sier hun.

Rødt er faktisk det eneste partiet på Stortinget som er imot havvind.

Områdene ekspertgruppen mener kan egne seg for vindkraft, er spredt langs stort sett hele kysten. Men det er ingen felt i området utenfor Lofoten, og et stykke nord og sør for dette området.

Les også: 

«Lønnsom» havvind krever milliarder i statlige subsidier

Bestill fra Document forlag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.