Samme dag som Ap’s energiutvalg legger frem sin innstilling og sier nei til nye utenlandskabler, går energiminister Terje Aasland ut og sier at regjeringen gjenopptar konsesjonsbehandlingen av NorthConnect, den strømkabelen til Storbritannia som Vedum «gravla» i 2021. Det kan vanskelig oppfattes som annet enn en demonstrativ handling.

Regjeringen gjenopptar konsesjonsbehandlingen av strømkabelen NorthConnect mellom Norge og Storbritannia.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) sa i desember 2021 at det ikke skulle bli noe av kabelen. Nå snur regjeringen. Olje- og energidepartementet opplyser at de gjenopptar konsesjonsbehandlingen.

– Det har gått snart tre år siden behandlingen av denne saken ble satt på vent. Jeg har kommet til at det nå foreligger et tilstrekkelig grunnlag til at saken kan behandles. Alle konsesjonssøknader som ligger i departementet, skal selvfølgelig behandles på en ordentlig måte. Det går vi i gang med nå, sier olje- og energiminister Terje Aasland (Ap).

De opplyser at de ønsker en rask avgjørelse. (NTB)

Av departementets pressemelding fremgår det at en avgjørelse kan bli tatt før påske:

Konsesjonsbehandlingen av NorthConnect blir nå tatt opp igjen, med sikte på en rask avgjørelse.

Olje- og energidepartementet har sendt brev til NorthConnect og bedt om at eventuelle nye opplysninger eller andre innspill som kan være relevante for behandling av saken, blir sendt til departementet innen 24. februar.

Avslutningen på pressemeldingen er ikke mindre oppsiktsvekkende:

— Arbeiderpartiet sørget i 2018 for at søknaden om utbygging av NorthConnect ble midlertidig lagt i skuffen, blant annet fordi vi ville vite mer om effektene på det norske kraftsystemet av økt utvekslingskapasitet. Bakgrunnen for at vi gjenopptar behandlingen er at vi nå har bedre kunnskapsgrunnlag for å vurdere virkningen på kraftsystemet av økt utvekslingskapasitet, sier Aasland. (Regjeringen)

Les også:

Vedum gravlegger NorthConnect for godt

Kjøp bøker fra Document!

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.