Kabelen skulle hatt en kapasitet på 1400 megawatt. Det er samme kapasitet som den eksisterende kabelen til England. Statnett varslet torsdag at de reduserte kapasiteten til 1100 megawatt, fordi det var ubalanse i utvekslingen: Det gikk mer ut fra Norge enn det kom inn.
Vedum tok æren for denne reduksjonen i Politisk kvarter fredag. Statnett hadde handlet på instruks fra regjeringen. Samtidig beskrev Vedum NorthConnect som et mareritt, og Terje Aasland benytter samme argumentasjon som motstanderne av vindturbiner: De gir uregulerbar kraftforsyning og øker behovet for en stabil fossekraft.
– Det å øke eksponeringen av norsk vannkraft for ytterligere direkte eksport gjennom mellomlandsforbindelser, tjener ikke det norske kraftsystemet. Det vil komme i en tid hvor vi støtter oss mer og mer på uregulerbar kraft, sier Aasland.
Denne innrømmelsen fra Aasland vil nok vindkraftmotstandere vite å bruke senere.

Regjeringen låner argumenter fra motsanderne og later som om de har hatt et annet standpunkt hele tiden.

– Dette var et eksperiment som Høyre og FrP satte i gang, at de skulle bygge en privat eksportkabel for strøm. De endret loven, som gjorde at det kunne bli mulig å bygge kabelen da de kom inn i regjeringskontorene i 2013.

Han sier kabelen skulle ha private og til dels utenlandske eiere, og det de skulle tjene penger på, var prisforskjellen mellom Norge og Storbritannia.

– Nå har vi avslått søknaden, og det eventyret – eller marerittet – som startet for ti år siden med FrP i spissen, er avsluttet, sier Vedum. (NTB)

 

 

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.