Regjeringen sier ja til å elektrifisere Melkøya, skriver NRK. Tirsdag skal Støre, Vedum og Aasland holde pressekonferanse i Hammerfest. Flere politikere fra andre partier reagerer kraftig.

Regjeringen mener at Finnmark trenger mer kraft. Dette skal sikres gjennom total utbygging av kraftnettet og fornybar kraft. Dette bekrefter kilder til NRK.

Det betyr at gasskraftverket på anlegget blir lagt ned og at man heller driver det med kraft fra det vanlige strømnettet. (NTB)

Senterpartiet sa nei til å elektrifisere Melkøya under landsmøtet tidligere i år, men det ser ut til at Arbeiderpartiet har vunnet fram i regjering, og at prosjektet som av flere har vært beskrevet som hodeløst og skadelig for Nord-Norge, vil bli gjennomført.

Elektrifiseringen vil kreve en 420 kilovolts kraftlinje fra Skaidi til Hammerfest til den nette sum av 13 milliarder kroner før de obligatoriske overskridelsene. Hvordan annen industri i Finnmark skal få tilgang til stabil strøm, er ukjent, og dette skaper allerede problemer for lokalt næringsliv.

Det blir spennende å følge med på om dette vil forsterke kravene fra Sp-ordførere som mener at Sp bør trekke seg fra regjeringen. Meningsmålingene har vært brutale for Sp den siste tiden.

Dramatisk landsmøte­vedtak: Sp-nei til elektri­fisering av Melkøya

Grønnvasking

Stortingsrepresentant for Rødt og medlem i energi- og miljøkomiteen på Stortinget, Sofie Marhaug, reagerer kraftig.

– Stortingsflertallet har gitt Aasland klar beskjed om at regjeringen skal se på karbonfangst og -lagring som alternativ på Melkøya. Dette stortingsflertallet må Aasland følge, istedenfor å kjøre sololøp for elektrifisering.

Finnmark og Troms vil støvsuges for kraft, mener Marhaug.

– Det vil komme i konflikt med reinbeiteområder, presse opp prisene på strømmen og hindre annen næringsutvikling. Rødt legger mandag fram sin egen kraftplan som viser hvordan vi vil ha nok kraft i fremtiden, men da kan vi ikke elektrifisere anlegg som Melkøya.

Marhaug beskriver prosjektet som ren grønnvasking av petroleumsvirksomheten.

Også FrP-leder Sylvi Listhaug er kritisk til det hun beskriver som et svik mot hele Nord-Norge.

– Dette kommer til å ha stor betydning for innbyggerne gjennom høyere strømpriser for næringslivet, som nå ikke får tilgang til strøm til andre prosjekt, sier Listhaug.

– Det er det siste vi trenger. Når vi vet at flyttestrømmen går gal vei, burde vi ført en politikk som heller la til rette for økt verdiskapning, at det holdt prisene nede og la til rette for utvikling av Nord-Norge.

Listhaug forventer at dette vil presse strømprisen i Nord-Norge til værs, noe som vil ramme både husholdninger og næringsliv. Hun mener det er trist at Senterpartiet svikter Nord-Norge.

– Senterpartiet har jo hatt landsmøtevedtak på at de ikke skulle elektrifisere Melkøya med strøm fra land, og nå ser det ut til at Arbeiderpartiet har fått dem i kne. Fremskrittspartiet kommer til å fortsette å ta kampen. Vi kommer til å fremme forslag i Stortinget for å prøve å få stanset dette her, sier Listhaug.

Energipolitisk talsperson i KrF Kjell Ingolf Ropstad er også skuffet over at regjeringen ikke valgte utredning av karbonfangst og -lagring.

– Det ville vært en mye bedre løsning for klima, natur og annen næring i Nord-Norge. Jeg forstår ikke hvordan regjeringen kan overse Stortingets vedtak.

Les også:

Elektrifiseringen av Melkøya: en historisk feilinvestering

Den privilegerte klimamobben behandles med silkehansker

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som

e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.