– Det vil være bra for nasjonalregnskapet for CO2-utslipp i Norge; på alle andre måter er dette en aldeles vanvittig ide, skriver avisa Nordlys på lederplass. Nordlys mener at resultatet vil bli økte strømpriser, og får følge av Rødt, Bellona og FrP.

I lederen, som også er publisert på Nordnorsk debatt, går den gamle Arbeiderparti-avisen kraftig ut mot planene om å rive gasskraftverket på Melkøya for så å sende gassen til Europa.

– Dagens gasskraftverk blir lagt ned, med tap av arbeidsplasser. Disse vil komme til å gjenoppstå et annet sted i Europa, som erkjenner at fossil gass er avgjørende for energisikkerheten de neste tiårene, skriver avisen.

«Kraften som skal benyttes på Melkøya vil måtte komme fra Troms og Nordland. Ekstra alvorlig er at det at det vil skje mens landsdelen om få år vil ha underskudd på kraft, ifølge beregninger fra Sintef».

I lederen trekkes det også frem at miljøbevegelsen representrert ved Bellona går imot prosjektet.

Bellona-leder Frederic Hauge er også blant kritikerne. Han mener karbonfangst og lagring må utredes som et alternativ til elektrifiseringen.

Men det kan dessverre virke som om Terje Aasland og Jonas Gahr Støre likevel planlegger å velsigne planen til Equinor.

Det vil være et enormt feilgrep som i fremtiden blir brukt som forklaring på hvorfor Arbeiderpartiet mistet fotfeste som styringsparti også nord i landet. (Nordlys)

Støtte fra FrP og Rødt

Planene om en elektrifisering av LNG-anlegget på Melkøya har vært kjent lenge, og allerede i april i år karakteriserte Documents Alf R. Jacobsen det som «en katastrofal feilinvestering av historiske dimensjoner». Tirsdag la Equinor frem planene om økt gassproduksjon fra Snøhvitfeltet og elektrifisering av Melkøya. Prisen er anslått til 13,2 milliarder kroner, og planene ble levert til olje- og energiminister Terje Aasland (Ap).

– Det er historisk høye strømpriser, og anslag som tilsier snarlig kraftunderskudd i Norge. Da vitner søknaden om å elektrifisere anlegget om totalt manglende situasjonsforståelse. Da trenger vi ikke elektrifisering på toppen, som kun vil flytte norske utslipp til andre land for å pynte på vårt eget klimaregnskap, sier energipolitisk talsmann i FrP, Terje Halleland, til NRK.

Halleland og FrP får støtte av Geir Jørgensen i Rødt i at elektrifisering av Hammerfest LNG vil være en tvilsom sminking av klimaregnskapet.

– Den gassen man i fremtiden ikke bruker på drift av Melkøya, vil bli solgt til andre land og gi klimautslipp der, sier stortingsrepresentanten. (NTB)

Vanvittig grønnvasking (Nordlys – betalingsmur) og Nordnorsk debatt.

Les også:

Elektrifiseringen av Melkøya: en historisk feilinvestering

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.