Kan noen vekke oss fra dette marerittet?

Midt i en nasjonal krise med strømpriser som løper løpsk, vil Equinor elektrifisere LNG-anlegget på Melkøya i Hammerfest. Regningen sender de til strømkundene. Til deg og meg.

Equinor har bestemt seg for å rive gasskraftverket, og erstatte det med strøm fra kraftnettet. Prosjektet skal koste 13,2 milliarder kroner.

Det vil pynte Norges nasjonale regnskap for CO2-utslipp; det vil få Norge til å fremstå som flink og prektig. På alle andre måter er det en aldeles vanvittig idé, som Nordlys skriver på lederplass.

Det ligger an til at statsråd for olje og energi Terje Aasland og regjeringssjef Jonas Gahr Støre vil velsigne Equinors plan. Arbeiderpartiet, som allerede sliter med troverdigheten som styringsparti er i ferd med å skyte seg selv i foten nok en gang. Denne gang i en landsdel som tidligere var en bastion for partiet.

Det er ikke bare vanvittig, det er himmelropende hyklersk: Vi skal flytte norske utslipp til andre land.

– Den gassen man i fremtiden ikke bruker på drift av Melkøya, vil bli solgt til andre land og gi klimautslipp der, påpeker stortingsrepresentant Geir Jørgensen (Rødt).

Dette er altså et klimatiltak som har null effekt på de samlede COCO2-utslippene.

Null. Zero.

Prisen for dette slaget i luften er 13,2 milliarder kroner.

Men galskapen slutter dessverre ikke der.

Kraften som skal benyttes på Melkøya vil måtte komme fra Troms og Nordland, påpeker Nordlys. Dette skjer mens landsdelen om få år vil ha underskudd på kraft, ifølge beregninger fra Sintef.

I Øst-Finnmark må det lokale kraftlaget allerede i dag si nei til industribedrifter som ønsker å etablere seg.

Det er ikke nok ledig kapasitet i nettet til så mye som et middels fiskebruk, sier Terje Skansen, adm.dir. i Varanger Kraft til NRK. Skansen vil ikke spå hvor mye strømprisene vil øke, men sier:

– Etterspørsel etter strøm til Melkøya vil være så gigantisk at det vil forrykke hele prisnivået i Nord-Norge, gitt dagens situasjon.

Dermed kan Nord-Norge endelig få ta del i strømpriskrisen som Sør-Norge lenge har vært velsignet med.

Nordlys påpeker også en annen effekt: Å legge ned dagens gasskraftverk fører til at arbeidsplasser går tapt.

Disse vil komme til å gjenoppstå et annet sted i et Europa, som erkjenner at fossil gass er avgjørende for energisikkerheten de neste tiårene.

Dette er en tap-tap-situasjon for Norge. Et regnestykke med kun tapere.

Vi har gjort hykleri på en gigantisk skala til offisiell politikk. Hva gjør det med den mentale folkehelsen?

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.