Finansminister og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum  Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Det er fullt opprør i Finnmark Senterparti etter regjeringens ja til elektrifisering av Melkøya. Sp-landsmøtet sa så sent som i mars  klart nei til slik elektrifisering.

Sp-leder og finansminister Trygve slagsvold Vedum er i hardt vær etter at den rødgrønne regjeringen har sagt ja til den omstridte elektrifiseringen av Melkøya i Finnmark.

Nå frykter folk i nord at resultatet blir skyhøye strømpriser.

Document meldte om saken natt til tirsdag, senere har reaksjonene bare økt i lokalmiljøet.

Ikke minst innad i Senterpartiet vekker saken sinne og nærmest fortvilelse over eget parti. Mange føler seg ført bak lyset av partiledelsen, med Vedum i spissen.

Truer med kollektiv utmelding

Mandag kveld var det krisemøte i fylkeslaget der flere lokallag av Sp truer med kollektiv utmelding fra partiet, rapporterer Dagbladet.

Samtlige ledere og førstekandidater på listene i høstens lokalvalg i Finnmark var invitert. Over 20 deltok fra Finnmarks 18 lokallag.

Det formelig koker av engasjement mot ledelsen i Senterpartiet:

– Folk er oppgitt og sjokkert over at Senterpartiet i regjering går inn for elektrifisering av Melkøya. Det kom som lyn fra klar himmel og bryter med landsmøtevedtaket vårt fra 18. mars, sier lokallagsleder Jan-Olav Evensen i Lebesby i Øst-Finnmark til Dagbladet.

Evensen sier partiledelsens støtte til elektrifisering kan få dramatiske konsekvenser.

– Jeg klarer ikke å si at jeg skal fortsette å være medlem av Senterpartiet. Jeg tror det blir masseutmelding fra lokallaget vårt. Slik jeg forsto stemningen på kveldens møte, tror jeg det skjer også andre steder, sier Evensen.

Han sier han fnyser av at det angivelig skal foreligge vilkår for elektrifiseringen som presenteres på en pressekonferanse tirsdag.

– Melkøya skal elektrifiseres innen 2030. Det er ikke mulig å få på plass så mye ny elektrisk kraft på den tiden. Det betyr at vi skal bruke av den kraften vi allerede har. Det betyr himmelhøye strømpriser også her i nord, sier Evensen.

Varaordfører vurderer utmelding: – Skuffet

Varaordfører Jan Martin Rishaug i Alta sier til NRK at medlemskapet hans i Senterpartiet nå henger i en syltynn tråd.

– Jeg er så skuffet at mitt medlemskap i Senterpartiet er i ferd med å gå ut, sier Rishaug.

Han legger til:

– Vi har et landsmøtevedtak som sier at man ikke skal elektrifisere før det er kraft i nettet til å betjene det. Det ser det ut som de nå hopper ganske lett bukk over. Det er veldig skuffende av Senterpartiet, sier han.

Også Senterungdommen raser

Regjeringen må snu i beslutningen om å elektrifisere Melkøya-anlegget, ellers må Senterpartiet vurdere regjeringssamarbeidet, mener Senterungdommen.

Ungdomsorganisasjonen er sterkt kritisk til beslutningen som flere medier erfarer at blir lagt fram på en pressekonferanse klokken 12.05 tirsdag om å bruke landstrøm for å elektrifisere Melkøya-anlegget.

Senterungdommen kaller beslutningen et brudd på Hurdalsplattformen.

– Dette er dyr symbolpolitikk, og elektrifisering vil tappe hele Nord-Norge for kraft. Det er usannsynlig at de planene regjeringa skal legge fram for kraftutbygging vil la seg gjennomføre, og elektrifisering kan heller ikke forsvares i et miljøperspektiv da vi først og fremst flytter utslipp ut av landet, sier leder i Senterungdommen Andrine Hanssen-Seppola i en uttalelse.

Ifølge NRK kan gasskraftverket på anlegget stå til 2033, for å sikre forsyningssikkerheten.

Det er nå kun uker til høstens lokalvalg, og de færreste vil tror at Sp går mot noe brakvalg i Finnmark.

(Saken er oppdatert med Senterungdommens reaksjoner). 

Les også: 

Regjeringen sier ja til elektrifisering av Melkøya

Interessert i energipolitikk? Bestill fra Document forlag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.