Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). Foto: Heiko Junge / NTB

Statsminister Jonas Gahr Støre bekrefter på en pressekonferanse tirsdag at regjeringen vil ha elektrifisering av produksjonsanlegget på Melkøya.

Det var på en pressekonferansen i Hammerfest at Støre bekreftet at han og regjeringen står fast ved den stadig mer omstridte beslutningen om å elektrifisere produksjonsanlegget på Melkøya.

Det betyr at gasskraftverket på anlegget blir lagt ned, og at man heller driver det med kraft fra det vanlige strømnettet.

Dette er blitt en mer og mer betent sak, der Støre og hans regjering nå møter kraftig motstand fra en rekke hold.

Mange har problemer med å se at dette prosjektet er økonomisk, energipolitisk og distriktspolitisk fornuftig.

Et begrep som «symbolpolitikk» er ofte brukt, senest av Senterungdommen (ungdomspartiet i Sp) tidligere i dag, se sak under.

For nettopp Senterpartiet er saken ekstra vanskelig. For med dette vedtaket bryter partilederen og øvrige Sp-medlemmer i regjeringen sitt eget landsmøtevedtak fra tidligere i år, der de sa nei til elektrifisering av Melkøya.

Slikt blir det politisk uvær av, se sak under.

Equinor søkte i desember i fjor om å avvikle gasskraftverket på Melkøya og erstatte det med elektrisk kraft fra strømnettet. Prosjektet er ventet å legge beslag på 410 megawatt, noe som tilsvarer 3,6 terawattimer (TWh) strøm i året.

Kritikere mener elektrifiseringen vil støvsuge kraftoverskuddet i Nord-Norge, føre til økte strømpriser og gå i beina på andre potensielle industriprosjekter i landsdelen.

–Viktig for sikkerhetspolitikken

Elektrifisering av Melkøya-anlegget vil også bety mye for sikkerhetspolitikken, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

– Russlands invasjon av Ukraina har endret forholdet til vår nabo i øst og økt den sikkerhetspolitiske betydningen av aktivitet, muligheter og bosetting i nord. Det har vi kjent fra tidligere tider i sikkerhetspolitikken, nå kjenner vi det på ny, sier Støre på en pressekonferanse tirsdag.

Han sier elektrifiseringen av gassanlegget skal være et bidrag til aktivitet som sørger for at ungdom blir boende og flytter til Finnmark og Nord-Norge, og at næringslivet satser.

Les også: 

Trøbbel for Vedum i Melkøya-saken: Sinnet brer seg i Finnmark Sp

Interessert i energipolitikk? Bestill fra Document forlag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.