Bakgrunnen for feiden er regjeringens beslutning om å forsyne gasskraftverket på Melkøya med strøm fra land.

Det var under TV 2s partilederdebatt fra det nye hovedbiblioteket i Bjørvika i Oslo onsdag, at Vedum viste frem et brev som han mener viser at grunnlaget for avgjørelsen om elektrifisering ble lagt mens Fremskrittspartiet hadde oljeministeren i 2019.

– Jeg ville få fram at historien om Melkøya er mye mer sammensatt enn det Sylvi Listhaug og Frp gir inntrykk av. Så skjønner jeg at det er ubehagelig for henne, men dette brevet finnes jo! Det ble sendt mens Frp hadde oljeministeren og Sylvi Listhaug selv var del av regjeringen, sier Vedum til NRK.

Listhaug mener på sin side at Vedum serverer regelrette løgner.

– Jeg forventer at Vedum umiddelbart beklager sine løgner, og begynner å ta ansvar for de beslutningene han selv og Senterpartiet står ansvarlige for, sier Listhaug.

Frp-lederen mener Vedum «skammer seg over å ha ført egne partifeller bak lyset og sviktet en hel landsdel» i spørsmålet om elektrifisering av Melkøya.

Støre: – Mange i Finnmark er tilhengere av Melkøya-prosjektet

Listhaug mener brevet kun et ønske om innhenting av fakta om saken, fordi det hadde gått så lang tid siden konsekvensutredningen.

– Frp fikk aldri en sak om elektrifisering av Melkøya til endelig politisk behandling så lenge vi styrte departementet. Vi har selvsagt derfor ikke tatt en beslutning om elektrifisering, slik Vedum påstår. I Stortinget har vi hele tiden vært tydelige på at det er helt uaktuelt å elektrifisere Melkøya med kraft fra land, sier Listhaug.

Finansminister og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum ser ingen grunn til å beklage overfor Fremskrittspartiet og avviser kontant at han har løyet.

– Dette prosjektet lå i skuffen lenge. Så banket Equinor på døra igjen våren 2019 og prosessen ble startet opp på ny. Hvis Fremskrittspartiet hadde vært imot elektrifisering, så kunne departementet bare ha latt være å sende dette brevet, sier han.

 

 

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.