FrP-leder Sylvi Listhaug under partilederdebatt i Arendal. Foto: Heiko Junge / NTB

FrP-leder Listhaug går hardt ut mot statsminister Støre, og mener han praktiserer en ukultur der viktig informasjon holdes tilbake både overfor Storting og velgere.

Det nærmer seg valgkampens innspurt, og tonen er i ferd med å skjerpes.

FrP-leder Sylvi Listhaug ønsker nå å sette søkelys på hele kulturen om omgir dagens rødgrønne regjering, en kultur hun mener er særdeles usunn.

I en artikkel i VG anklager Listhaug statsminister Jonas Gahr Støre for å tilbakeholde viktig informasjon fra Stortinget og offentligheten.

– Denne trenden har dessverre pågått en stund med Ap og Sp i regjering. I flere saker ser vi at regjeringspartiene trenerer og holder tilbake informasjon for Stortinget og offentligheten. Konsekvensen kan bli at viktige opplysninger glipper for offentligheten, sier Listhaug.

Hun trekker frem tre helt konkrete eksempler på slik tilbakeholdelse av informasjon:

*Elektrifisering av Melkøya.

*Habilitetsbruddsakene knyttet til tre statsråder.

*Innstramminger i offentlighetsloven.

– Melkøya et luftslott som kan bli kontrollsak i Stortinget

I senere tid har mye handlet om første punkt, Melkøya.

Her hevder Listhaug mye av regjeringens prosess er innhyllet i et hemmelighold og tåke. Og hun hevder hele prosjektet er preget av mangel på realisme og kritiske vurderingsprosesser.

Hun sier det er sterkt kritikkverdig at regjeringen, da de presenterte sine planer for Melkøya, ikke ga informasjon om det er foretatt ekstern utredning, eller om de lener seg på underlag kun fra Equinor som jo er part i saken.

– Jeg er glad for at det ikke er bare vi som reagerer på det, men at også SV har vært ute og varslet at det kan bli kontrollsak. I stedet troppet Støre og Vedum opp i Hammerfest og presenterte det som mange kaller – og som jeg er enig i – et luftslott.

– Dette er ikke bare ekstremt arrogant av Ap og Sp, men fører i verste fall til at strømkunder og industri i Nord-Norge får skyhøye strømpriser fordi regjeringen ikke leverer på Stortingets bestilling og vurderer skikkelige alternativer til elektrifisering, sier Listhaug.

Uklarheter om statsrådavgangene

Avgangene til Anette Trettebergstuen og Ola Borten Moe, samt habilitetssakene mot Ap-nestleder Tonje Brenna har utløst et skred av aktivitet i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, skriver VG.

Ifølge Listhaug er her svar på sentrale spørsmål ikke er besvart og holdes tilbake, noe hun reagerer sterkt på.

– Komiteen ba i sommer Statsministerens kontor sende en oversikt over alle habilitetsvurderinger, og fikk kun svar på habilitetsvurderinger gjort av lovavdelingen i justisdepartementet. Derfor må Stortinget nok en gang be om å få oversendt vurderinger av et helt sentralt punkt i vurderingen om hvorvidt andre statsråder kan ha brutt habilitetsreglene. Dette er i beste fall trenering, i verste fall holdes viktig informasjon bevisst tilbake for offentligheten, sier Listhaug.

Listhaug: – Endringene i offentlighetsloven viser en ukultur rundt Støre, 

Det tredje punktet Listhaug tar opp, er det som etter hennes mening klarest viser hvordan Støre er i ferd med å sette en skadelig kurs for hele det offentlige Norge. Resultatet vil ifølge Listhaug bli mindre åpenhet og en kneblet presse.

Hun mener at de varslede endringene i offentlighetsloven vil forsterke det hun betegner som «ukultur» under Jonas Gahr Støre.

– I vårt liberale demokrati forutsetter vi åpenhet. Regjeringen må selvsagt tåle å bli kikket i kortene. Vi ser derfor ingen grunn til å stramme inn på medienes adgang til innsyn, slik lovforslaget fra regjeringen legger opp til, sier Listhaug, ifølge VG.

Næringsminister Jan Christian Vestre avviser

Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) avviser alle Listhaugs påstander.

Om Melkøyautspillet sier han konkret følgende:

– Alternativet Frp foreslo hadde blitt tre ganger så dyrt, kuttet mindre klimautslipp og hverken gitt Finnmark sårt tiltrengt kraft eller nett. Regjeringens løsning for Melkøya er et kinderegg: Det er Norgeshistoriens største enkeltstående klimakutt som kutter over 800 000 tonn, det skaper enorme investeringer i en landsdel som trenger det, og Nord-Norge vil sitte igjen med mer kraft etter at prosjektet er realisert enn det de har nå.

Sittende regjering er ofte i hardt vær i valgkampinnspurten. Regjeringen Støre har fått ekstra hard medfart fra alle hold. Mange venter i spenning på å se hva dette gir seg utslag i på valgdagen.

Fasit på det har man utpå natten til tirsdag 12. september.

Sylvi Listhaug har hatt flere offensive utspill i senere tid, se sak under.

Les også: 

Debatten: Listhaug til frontalangrep på Vedum

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.