Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap). Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

FrP står foreløpig alene om å kreve kontrollsak mot kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap). De andre partiene avventer.

Ap-nestleder og kunnskapsminister Tonje Brenna oversendte torsdag et brev til komiteen for å svare på oppfølgingsspørsmål om hva hun har foretatt seg i forbindelse med habilitetsvurderinger.

Det nesten åtte sider lange brevet var ikke nok til å overbevise FrP. Nå krever FrP tiltak.

– Vi føler at vi ikke fikk gode svar på flere av de helt sentrale spørsmålene. Vi synes også det er merkelig at statsråden ikke har fått kunnskap om habilitetsvurderingen hennes statssekretær ba om, skriver partileder Sylvi Listhaug i en pressemelding.

Hun sier det mangler så mange svar at det er behov for å åpne kontrollsak. FrP har også tidligere uttrykt ønske om kontrollsak mot kunnskapsministeren.

NTB-Anne Marjatta Gøystdal melder om saken torsdag.

Beslutning kan drøye til over sommeren

Det er nødvendig at minst fire medlemmer i kontroll- og konstitusjonskomiteen stiller seg bak et slikt krav for at det skal opprettes kontrollsak.

Men så langt ser det ikke ut til at det blir noen kontrollsak ut at det hele. Foreløpig har ingen andre partier erklært at de er klare med en beslutning om noe slikt.

Høyre og SV antyder at de er fornøyde med Brennas svar, men avventer til de har satt seg grundigere inn i brevet.

– Høyre har fått svarene vi har etterspurt. Vi trenger litt tid på å vurdere om det bør opprettes kontrollsak eller om vi skal sette strek, sier Høyres Peter Frølich, som leder komiteen.

Venter på svar fra Støre

Etter at habilitetssaken ble kjent, ba kontrollkomiteen Brenna redegjøre for hva som hadde skjedd. Svaret hennes kom i forrige uke – men kontrollkomiteen hadde flere spørsmål på blokka. Det ble sendt over en liste med 19 spørsmål som boret dypere ned i detaljene.

Samtidig ba komiteen også statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) om å svare på en rekke spørsmål knyttet til rutiner og håndtering av habilitet.

– Brennas sak er isolert sett godt nok opplyst overfor Stortinget. Men vi har fortsatt tvil om regjeringens rutiner er gode nok. Vi venter fortsatt på svar fra Støre, sier Frølich.

Han tror komiteen først i august vil ta endelig stilling til om det blir kontrollsak eller ikke.

Venstres Grunde Almeland opplyser til NTB at han ennå ikke har hatt tid til å lese brevet skikkelig.

– Jeg trenger nok litt tid på å gå gjennom svarene grundig, men vil ikke utelukke at det kan bli aktuelt å åpne sak, skriver han i en tekstmelding til NTB.

SV: Sjelden og kraftig selvkritikk

SV er overrasket over at FrP allerede har landet på en konklusjon. Audun Lysbakken, som representerer partiet i kontrollkomiteen, sier han ikke kan se nye opplysninger i svarene som gir grunnlag for å åpne sak. Han mener Brenna har svart grundig, og påpeker at hun også beklaget å ha gjort feil i brevene til komiteen.

Også Rødt mener at FrP konkluderte raskt.

– Nå skal vi lese svarene grundig først, sier Seher Aydar fra Rødt.

Mye tyder på at Tonje Brenna slipper videre oppfølgning fra Stortinget i denne saken.

Les også: 

Inhabile og uærlige politikere bør sparkes og må ikke få komme tilbake

Bestill bøker fra Document::

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

 

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.