Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité vedtok onsdag enstemmig å starte en undersøkelse av kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) og hennes habilitet. Leder i FrP, Sylvi Listhaug, er skuffet over at det bare ble oppnådd enighet om en generell redegjørelse.

– Vi synes det er synd at kontroll- og konstitusjonskomiteen ikke ville oversende spørsmålene våre som vedlegg til et brev som kun ber om en generell redegjørelse fra Tonje Brenna. Vi oppfatter at statsråden har vært tydelig på at hun ønsker å spille med åpne kort i denne prosessen. Derfor bør hun svare på Fremskrittspartiets spørsmål som også har vært omtalt i mediene, sier Listhaug.

Hun mener mye tyder på at det bør åpnes en formell sak slik at komiteen kan gi klare retningslinjer for hvordan habilitetsspørsmål skal vurderes. (NTB)

Leder for komiteen er fornøyd med dagens møte.

– Vi ber om å få oversendt all relevant informasjon i saken. Komiteen ber henne også om en skriftlig redegjørelse om saken, sier leder av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, Peter Frølich (H), i en pressemelding.

Komiteen møttes onsdag til et digitalt møte for å diskutere Brennas habilitet i forbindelse med at hun ga et styreverv i stiftelsen Wergelandsenteret til lagdommer Frode Elgesem, som hun først tirsdag erklærte seg inhabil overfor.

FrP varslet allerede tirsdag at de ville ta saken om i kontroll- og konstitusjonskomiteen, og Høyre, MDG og Venstre støttet kravet.

– Folk må ha tillit de avgjørelsene en regjering tar. Derfor ser Venstre alvorlig på denne saken. I første omgang er vi opptatt av at Brenna svarer utfyllende til kontrollkomiteen. Når vi ser svarene, vil vi ta stilling til videre oppfølging. Det avgjørende for Venstre er hva hun faktisk har gjort. Ikke hvordan hun i etterkant har håndtert det, sier Venstres Grunde Almeland til NTB.

Les også:

FrP stiller Brenna 22 spørsmål i kontrollkomiteen

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.