Audun Lysbakken på SVs landsmøte 2023. Foto: Alf Simensen / NTB

SV vil at Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité ber Erna Solberg gi en skriftlig redegjørelse om aksjesaken. Det er  Audun Lysbakken som fremmer SVs ønske.

Det er ikke så overraskende at det nå kommer krav fra parlamentarisk hold om at Erna Solberg redegjør for aksjesaken. SV ber om at hun legger frem saken i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

NTB melder om dette torsdag formiddag.

– Der kan hun selv gjøre en vurdering av omfanget av sin inhabilitet og gi komiteen alle nødvendige opplysninger, sier Audun Lysbakken til NRK.

Han sitter selv i kontroll- og konstitusjonskomiteen for SV.

– Det er helt avgjørende at kortene kommer på bordet, og Stortinget må ha grundigere og mer helhetlig informasjon enn vi kan få gjennom presseoppslag alene, sier han.

En sittende statsråd har plikt til å svare komiteen og kan bli avkrevd redegjørelser, men en avgått statsminister har ikke en slik plikt.

Enkelte vil kanskje stusse over at SV velger nettopp Audun Lysbakken til å fremme en slik sake, i og med at han selv var hovedperson i en større habilitetssak mens han var minister i Jens Stoltenbergs rødgrønne regjering i 2012.

Det endte med at Lysbakken måtte gå av, som også Document den gangen omtalte.

På den annen side kan det hevdes at Lysbakken i hvert fall vet hva han snakker om når det gjelder inhabilitet.

Venstre støtter SVs forslag.

En slik forespørsel fra Stortinget kommer neppe som noen overraskelse på Erna Solberg. Hun sier at hun vil svare på alle spørsmål fra komiteen.

– Jeg har sagt lenge før denne saken kom opp at jeg skal stille i høringen om habilitetsspørsmål. Jeg kommer til å svare så godt jeg kan på alle de spørsmålene kontrollkomiteen har, sier hun.

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.