Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité har enstemmig vedtatt å åpne kontrollsak om regjeringsapparatets håndtering av habilitetsspørsmål.

Dette melder NRK.

– Det er på sin plass at kontrollkomiteen oppretter sak, sier Venstres Grunde Almeland, som er valgt til saksordfører for saken.

– Jeg tror veldig mange har vanskelig for å forstå rekken av brudd på helt grunnleggende regler, som vi har sett fra regjeringen denne sommeren. Det er avgjørende for tilliten til politikere at vi går grundig inn i dette. Både for å se på hva som konkret har skjedd, men også for å lære. Slike regelbrudd skal ikke skje, sier Almeland.

Et flertall i komiteen mener undersøkelsene også bør omfatte Erna Solbergs regjering, noe Rødt har tatt initiativet til. SV uttrykte sin støtte til forslaget tidligere i dag.

– Det er helt naturlig å se på hvordan den forrige regjeringen også håndterte spørsmål som dette, sier Frode Jacobsen (Ap).

Tonje Brenna er alene om å bli sittende i regjering av de tre statsrådene som har brutt habilitetsreglene, og både SV og Rødt har uttrykt sin tillit til Brenna. Dette er Jacobsen glad for.

– Flertallet mener hun har svart godt og utfyllende på spørsmålene fra Stortinget, sier Jacobsen.

Statsminister Jonas Gahr Støre ønsker full åpenhet om habilitetsrotet i regjeringen.

– Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité har en svært viktig funksjon i vårt demokrati, og jeg kan forsikre om at regjeringen vil stille opp og svare på spørsmålene som komiteen har, både om sakene og om regler og retningslinjer, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i en epost til NTB.

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.