Saksordfører Grunde Almeland (V) offentliggjør innstillingen i habilitetssakene som kontroll- og konstitusjonskomiteen har jobbet med. Foto: Terje Pedersen / NTB

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier han har full tillit til sin nestleder og statsråd Tonje Brenna, til tross for habilitetssakene mot henne.

Jonas Gahr Støre uttrykker onsdag at han har full tillit til sin nestleder og statsråd Tonje Brenna, selv om Brenna samme dag fikk kritikk av et flertall i kontrollkomiteen på Stortinget.

Kritikken gikk på at hun har vært inhabil i sin jobb som statsråd. Flere partier ville gå enda lenger og gi henne «sterk kritikk».

– Jeg har full tillit til Tonje Brenna. Hun har vært åpen om denne saken, og det var jo hun som løftet den fram, sier statsministeren til NRK.

NTB melder om saken.

– Kritikken i komiteen har også Ap vært med på. Tonje Brenna er en dyktig statsråd og har min fulle tillit, sier Støre videre.

Støre legger til at han mener dette til tross for at Dagens Næringsliv onsdag skriver at Brenna fikk vite om habilitetskonflikten et år før hun erklærte seg inhabil. Se Documents artikkel under.

MDG og KrF vurderer skjerpet kritikk av Brenna

Det kan være grunn til å skjerpe kritikken mot Tonje Brenna, mener KrF og MDG etter at ny informasjon kom fram rundt tildeling av midler til Utøya.

NTB-Peter Tálos, Marius Helge Larsen og Anne Marjatta Gøystdal melder om dette.

Et flertall i kontrollkomiteen har kommet til at det er grunn til å rette kritikk mot Brenna (Ap) i habilitetssaken. Men nå kan flere partier komme til å landet på det mer alvorlige nivået, «sterk kritikk».

Bakgrunnen er at Dagens Næringsliv onsdag brakte fram nye opplysninger tildeling av midler. Ifølge avisen hadde Brenna allerede i 2022 kjennskap til at millioner regjeringen tildelte også kom Utøya AS til gode.

MDG: Stiller Brennas utsagn i tvil

Frp og Høyre har allerede landet på å rette sterk kritikk mot Brenna. Nå vil også MDG og KrF vurdere om de skal gå inn for dette når Stortinget går til votering neste uke.

– Senest i dag har det kommet avsløringer som stiller Tonje Brennas utsagn til komiteen om hva hun visste eller ikke visste, i tvil, sier MDGs nestleder Lan Marie Berg.

– Dersom det viser seg at forklaringen ikke har vært helt sannferdig, må MDG revurdere vår posisjon knyttet til hennes sak fram til behandling i Stortinget, sier hun.

Det etterlatte inntrykket for mange vil uansett være at verken Tonje Brenna, statsminister Støre eller den rødgrønne regjeringen generelt har den helt store tilliten og oppslutningen fra samfunnet omkring dem.

Les også: 

Tonje Brenna visste hun var inhabil i ett år før hun ga beskjed

Bestill fra Document i dag:

Kjøp Jean Amérys bok!

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.